- Wrz 19, 2004
- 29,551
- 3,682
- 113
20 szt ziemniaków (15 surowych i 5 gotowanych), sól.
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Odcisnąć nie wylewając soku i odstawić go na 15 min. Zlać z wierzchu, a osiadłą na dnie warstwę krochmalu dodać do odcisniętych ziemniaków. Dodać ugotowane i utłuczone ziemniaki, osolić i dokładnie wyrobić. Formowac kule wielkości niedużego jabłka, spłaszczyć, nałożyć nadzienie i dobrze ścisnąć formując obłe podłużne cepeliny. Wkładać pojedynczo do gotującej osolonej wody uważając, aby nie przestała wrzeć. Gotować ok. 20 min, po czym wyjąc, ułożyć na półmisku, polać stopionym masłem z dodatkiem smietany lub innym sosem zharmonizowanym z rodzajem nadzienia.
Nadzienia: Z polędwicy wołowej lub wołowiny pieczeniowej - przygotowanej jak na kołduny, z twarogu ( 40 dkg twarogu, jajo, łyżeczka masła, sól, listki estragonu lub mięty - przetarte i wymieszane); z grzybów ( jak do uszek); ze śledzia (duzy śledż, jajo, 2 łyżki tartej bułki, cebula surowa, pieprz - posiekac, wymieszać); z kapusty (udusić jak do pierogów); z gotowanego mielonego mięsa (+jajo, 1-2 łyżki smietany, 1-2 łyżki tartej bułki, sól, pieprz) lub inne ulubione.
Przepis z "Kołduny, pyzy i inne przysmaki" B.M. Bienieckiej, wg którego robie moje zepeliny.
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Odcisnąć nie wylewając soku i odstawić go na 15 min. Zlać z wierzchu, a osiadłą na dnie warstwę krochmalu dodać do odcisniętych ziemniaków. Dodać ugotowane i utłuczone ziemniaki, osolić i dokładnie wyrobić. Formowac kule wielkości niedużego jabłka, spłaszczyć, nałożyć nadzienie i dobrze ścisnąć formując obłe podłużne cepeliny. Wkładać pojedynczo do gotującej osolonej wody uważając, aby nie przestała wrzeć. Gotować ok. 20 min, po czym wyjąc, ułożyć na półmisku, polać stopionym masłem z dodatkiem smietany lub innym sosem zharmonizowanym z rodzajem nadzienia.
Nadzienia: Z polędwicy wołowej lub wołowiny pieczeniowej - przygotowanej jak na kołduny, z twarogu ( 40 dkg twarogu, jajo, łyżeczka masła, sól, listki estragonu lub mięty - przetarte i wymieszane); z grzybów ( jak do uszek); ze śledzia (duzy śledż, jajo, 2 łyżki tartej bułki, cebula surowa, pieprz - posiekac, wymieszać); z kapusty (udusić jak do pierogów); z gotowanego mielonego mięsa (+jajo, 1-2 łyżki smietany, 1-2 łyżki tartej bułki, sól, pieprz) lub inne ulubione.
Przepis z "Kołduny, pyzy i inne przysmaki" B.M. Bienieckiej, wg którego robie moje zepeliny.