- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Cevapcici to popularne danie kuchni bałkańskiej, występujące m.in. w Serbii czy Chorwacji. Ja osobiście miałam okazję jeść je w Turcji.
1/2 kg mielonego mięsa - wołowego, wołowo-baraniego lub ew. wołowo - wieprzowego
1 białko jajka
2-3 przeciśnięte ząbki czosnku
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli - ostrożnie, do smaku, jednak mięso powinno być dość słone
1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
Mięso wymieszać dokładnie z przyprawami i białkiem, odstawić na 15 minut.
Formować podłużne kiełbaski, smażyć na patelni grillowej, na grillu lub ew. na patelni teflonowej.
Podawać z sosem czosnkowym lub tzatziki.
Z tej porcji wychodzi 8 sztuk.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
CEVAPCICI II
Przepis na podstawie bloga Hudin. Przepyszne, z dodatkowo podkręconą nutą smakową. Polecam.
1/2 kg mielonego mięsa - wołowego
1 bardzo drobno posiekana cebula
2-3 przeciśnięte ząbki czosnku
3 łyżeczki słodkiej papryki
2-3 łyżeczki kuminu (nie mylić z kminkiem. Chodzi o kmin rzymski)
1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli - ostrożnie, do smaku, jednak mięso powinno być dość słone i pikantne
Mięso wymieszać dokładnie z przyprawami, sodą, bardzo drobno posiekaną cebulą i czosnkiem, odstawić na 15 minut.
Formować podłużne kiełbaski, smażyć do zrumieneinia z obu stron. Można użyć patelni grillowej, grillu lub ew. patelni teflonowej. Świetnie sprawdza się również toster -opiekacz z wkładkami grillującymi.
Cevapcici na zdjęciu zostały podane w gorącym chlebku pita z jogurtem naturalnym, ajvarem, sałata lodową, pomidorem, papryką i cebulą.

1/2 kg mielonego mięsa - wołowego, wołowo-baraniego lub ew. wołowo - wieprzowego
1 białko jajka
2-3 przeciśnięte ząbki czosnku
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli - ostrożnie, do smaku, jednak mięso powinno być dość słone
1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
Mięso wymieszać dokładnie z przyprawami i białkiem, odstawić na 15 minut.
Formować podłużne kiełbaski, smażyć na patelni grillowej, na grillu lub ew. na patelni teflonowej.
Podawać z sosem czosnkowym lub tzatziki.
Z tej porcji wychodzi 8 sztuk.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
CEVAPCICI II
Przepis na podstawie bloga Hudin. Przepyszne, z dodatkowo podkręconą nutą smakową. Polecam.

1/2 kg mielonego mięsa - wołowego
1 bardzo drobno posiekana cebula
2-3 przeciśnięte ząbki czosnku
3 łyżeczki słodkiej papryki
2-3 łyżeczki kuminu (nie mylić z kminkiem. Chodzi o kmin rzymski)
1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli - ostrożnie, do smaku, jednak mięso powinno być dość słone i pikantne
Mięso wymieszać dokładnie z przyprawami, sodą, bardzo drobno posiekaną cebulą i czosnkiem, odstawić na 15 minut.
Formować podłużne kiełbaski, smażyć do zrumieneinia z obu stron. Można użyć patelni grillowej, grillu lub ew. patelni teflonowej. Świetnie sprawdza się również toster -opiekacz z wkładkami grillującymi.
Cevapcici na zdjęciu zostały podane w gorącym chlebku pita z jogurtem naturalnym, ajvarem, sałata lodową, pomidorem, papryką i cebulą.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: