- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Chnopf - chałka
500g mąki (typ 405)
250 ml ciepłego mleka
50g cukru
40 g drożdzy
75 g masła
płaska łyżeczka soli
1 jajko
starta skórka z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
1.Wszystkie składniki wkładamy do maszyny do robienia chleba i włączamy na obcję " wyrabianie" (wskazane jest by mleko,cukier,drożdze,masło,sól,jajko,skórkę z cytryny i ekstrat waniliowy wszystko razem wymieszać i następnie podgrzać do temp ok 35 stopni).
2.Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części ( będą dwie chałki) . Następnie każdą z nich dzielimy jeszcze na cztery części i formujemy wałeczki (w moim przypadku 40 cm).
3.Chałkę pleciemy wg: http://piroulie.canalblog.com/archives/200...2/10232468.html
4.Smarujemy mlekiem i posypujemy grubo-ziarnistym cukrem. Pieczemy w temp 180 stopni przez 45 minut.

500g mąki (typ 405)
250 ml ciepłego mleka
50g cukru
40 g drożdzy
75 g masła
płaska łyżeczka soli
1 jajko
starta skórka z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
1.Wszystkie składniki wkładamy do maszyny do robienia chleba i włączamy na obcję " wyrabianie" (wskazane jest by mleko,cukier,drożdze,masło,sól,jajko,skórkę z cytryny i ekstrat waniliowy wszystko razem wymieszać i następnie podgrzać do temp ok 35 stopni).
2.Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części ( będą dwie chałki) . Następnie każdą z nich dzielimy jeszcze na cztery części i formujemy wałeczki (w moim przypadku 40 cm).
3.Chałkę pleciemy wg: http://piroulie.canalblog.com/archives/200...2/10232468.html
4.Smarujemy mlekiem i posypujemy grubo-ziarnistym cukrem. Pieczemy w temp 180 stopni przez 45 minut.