Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chałka - Chnopf
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1226408" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Chnopf - chałka</strong></span></p><p></p><p>[ATTACH=full]69379[/ATTACH]</p><p></p><p>500g mąki (typ 405)</p><p>250 ml ciepłego mleka</p><p>50g cukru</p><p>40 g drożdzy</p><p>75 g masła</p><p>płaska łyżeczka soli</p><p>1 jajko</p><p>starta skórka z cytryny</p><p>1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.</p><p></p><p>1.Wszystkie składniki wkładamy do maszyny do robienia chleba i włączamy na obcję &quot; wyrabianie&quot; (wskazane jest by mleko,cukier,drożdze,masło,sól,jajko,skórkę z cytryny i ekstrat waniliowy wszystko razem wymieszać i następnie podgrzać do temp ok 35 stopni).</p><p>2.Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części ( będą dwie chałki) . Następnie każdą z nich dzielimy jeszcze na cztery części i formujemy wałeczki (w moim przypadku 40 cm).</p><p>3.Chałkę pleciemy wg: <a href="http://piroulie.canalblog.com/archives/2008/09/12/10232468.html" target="_blank">http://piroulie.canalblog.com/archives/200...2/10232468.html</a></p><p>4.Smarujemy mlekiem i posypujemy grubo-ziarnistym cukrem. Pieczemy w temp 180 stopni przez 45 minut.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1226408, member: 140"] [SIZE=14][B]Chnopf - chałka[/B][/SIZE] [ATTACH=full]69379[/ATTACH] 500g mąki (typ 405) 250 ml ciepłego mleka 50g cukru 40 g drożdzy 75 g masła płaska łyżeczka soli 1 jajko starta skórka z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego. 1.Wszystkie składniki wkładamy do maszyny do robienia chleba i włączamy na obcję " wyrabianie" (wskazane jest by mleko,cukier,drożdze,masło,sól,jajko,skórkę z cytryny i ekstrat waniliowy wszystko razem wymieszać i następnie podgrzać do temp ok 35 stopni). 2.Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części ( będą dwie chałki) . Następnie każdą z nich dzielimy jeszcze na cztery części i formujemy wałeczki (w moim przypadku 40 cm). 3.Chałkę pleciemy wg: [URL="http://piroulie.canalblog.com/archives/2008/09/12/10232468.html"]http://piroulie.canalblog.com/archives/200...2/10232468.html[/URL] 4.Smarujemy mlekiem i posypujemy grubo-ziarnistym cukrem. Pieczemy w temp 180 stopni przez 45 minut. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chałka - Chnopf
Top
Bottom