Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chałka koszerna
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="izunia2007" data-source="post: 790722" data-attributes="member: 9406"><p>To pierwsza taka moja chalka bez mleka i bez masla.Zrobilam ja wiec z czystej ciekawosci zwiekszajac tylko ilosc cukru, poniewaz w oryginale byly tylko 2 lyzeczki.Przyznam szczerze ze zadziwilo mnie surowe ciasto zwiekszajac swoja objetosc w ciagu 30 minut chyba ze 3 razy.</p><p></p><p>Skladniki:</p><p></p><p>* 4 i 1/2 cup przesianej maki (1 cup = 23o ml)</p><p>* 1 op. suszonych drozdzy</p><p>* 2 lyzeczki cukru (ja dalam 10 duzych plaskich lyzek)</p><p>* 1 cup letniej wody</p><p>* 2 lyzeczki soli</p><p>* 2 cale jajka</p><p>* 2 lyzki oliwy (ja dalam oliwe z oliwek)</p><p>* 1 zoltko do posmarowania lub cale jajko</p><p></p><p>Wszystko oprocz zoltka zagniesc (najlepiej w maszynie) i odstawic do wyrosniecia .Podzielic na 3 lub 6 rownych czesci, uformowac waleczki i zaplesc (instrukcja w linku). Pozostawic do wyrosniecia na 30 minut i posmarowac zoltkiem.Piec w 190'C przez okolo 45 minut.</p><p></p><p>[ATTACH=full]69635[/ATTACH] [ATTACH=full]69636[/ATTACH] [ATTACH=full]69637[/ATTACH]</p><p></p><p>Chalka pochodzi z anglojezycznej strony video.about.com gdzie mozecie obejrzec <a href="http://video.about.com/kosherfood/How-to-Make-Kosher-Challah.htm" target="_blank">TEN PRZEPIS</a> na zywo od poczatku do konca.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="izunia2007, post: 790722, member: 9406"] To pierwsza taka moja chalka bez mleka i bez masla.Zrobilam ja wiec z czystej ciekawosci zwiekszajac tylko ilosc cukru, poniewaz w oryginale byly tylko 2 lyzeczki.Przyznam szczerze ze zadziwilo mnie surowe ciasto zwiekszajac swoja objetosc w ciagu 30 minut chyba ze 3 razy. Skladniki: * 4 i 1/2 cup przesianej maki (1 cup = 23o ml) * 1 op. suszonych drozdzy * 2 lyzeczki cukru (ja dalam 10 duzych plaskich lyzek) * 1 cup letniej wody * 2 lyzeczki soli * 2 cale jajka * 2 lyzki oliwy (ja dalam oliwe z oliwek) * 1 zoltko do posmarowania lub cale jajko Wszystko oprocz zoltka zagniesc (najlepiej w maszynie) i odstawic do wyrosniecia .Podzielic na 3 lub 6 rownych czesci, uformowac waleczki i zaplesc (instrukcja w linku). Pozostawic do wyrosniecia na 30 minut i posmarowac zoltkiem.Piec w 190'C przez okolo 45 minut. [ATTACH=full]69635[/ATTACH] [ATTACH=full]69636[/ATTACH] [ATTACH=full]69637[/ATTACH] Chalka pochodzi z anglojezycznej strony video.about.com gdzie mozecie obejrzec [URL="http://video.about.com/kosherfood/How-to-Make-Kosher-Challah.htm"]TEN PRZEPIS[/URL] na zywo od poczatku do konca. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chałka koszerna
Top
Bottom