Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chałka z rodzynkami, szafranem i miodem (AgusiaH)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Johasia" data-source="post: 1152" data-attributes="member: 36"><p><strong>Chałka z rodzynkami, szafranem i miodem</strong> </p><p></p><p>Żółciutka od szafranu,lekko słodka, upstrzona czarnymi oczkami rodzynek wewnątrz i ziarenkami maku na zewnątrz. </p><p>czas: 3 godz. 10 min. </p><p>liczba porcji: 1 duża chałka na całą szerokość piekarnika </p><p> </p><p>1/2 szkl rodzynek i gorąca woda do ich namoczenia </p><p>odrobina mąki do oprószenia rodzynek </p><p>szczypta szafranu i 1 łyżka gorącej wody do namoczenia </p><p>1/2 szkl mleka </p><p>1/4 szkl wody </p><p>1 i 1/3 łyżeczki suszonych drożdży </p><p></p><p>2 i 2/3 szkl mąki </p><p>3/4 lyzki glutenu (opcjonalnie) </p><p>1/2 łyżeczki soli </p><p>1 jajko </p><p>1 kopiasta łyżka przecieru jabłkowego </p><p>1,5 łyżki miodu </p><p>1,5 łżki cukru </p><p>1/2 łyżki miękkiego masła </p><p></p><p>1 jajko </p><p>2 łyżeczki słodkiej śmietanki </p><p>2 łyżki maku </p><p></p><p>sposób przygotowania </p><p>Rodzynki zalać gorącą wodą, po kilku minutach odsączyć i dokładnie osuszyć. Tuż przed dodaniem do ciasta oprószyć je mąką. Szafran namoczyć w 1 łyżce gorącej wody, potem dolać do niego ciepłe mleko. </p><p></p><p>METODA MANUALNA: </p><p>Drożdże rozpuścić w 1/4 szkl ciepłej wody, dodać 1,5 łzki cukru i 2 łyżki mąki. Odstawić na 15 min. Mąkę wymieszać z solą i glutenem. Dodać roztrzepane jajko, miksturę drożdżową, szafran razem z mlekiem, przecier, miód i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać masło i rodzynki.Przykryte odstawić do wyrośnięcia w cieple na ok. 1 godz. </p><p></p><p>MASZYNA DO CHLEBA: </p><p>Nastawić na program do wyrabiania ciasta. Wrzucić wszystkie składniki oprócz rodzynek w/g instrukcji. Na 3 min przed końcem wyrabiania dodać rodzynki. Zostawić ciasto w maszynie do wyrośnięcia do końca programu (ok. 1 godz. rośnięcia). </p><p></p><p>NASTĘPNIE: </p><p>Natłuszczonymi dłońmi wyjąć ciasto na posypany mąką blat. Lekko wyrobić i podzielić na 3 części. Z każdej z nich uformować zwężający się na końcach wałek. Z wałków zapleść warkocz. </p><p>Przenieść chałkę na blachę, przykrytą papierem do pieczenia lekko nasmarowanym masłem. Przykryć natłuszczoną folią plastikową i odstawić do drugiego rośnięcia na ok.40 min. Posmarować chałkę jajkiem roztrzepanym ze śmietanką i posypać makiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok.30 min. </p><p></p><p>dodatkowe informacje </p><p>Z tego przepisu wyrasta wielka rumiana chałka, której kromki posmarowane świeżutkim masłem niezwykle szybko gdzieś się ulatniają. Ciekawe gdzie..</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Johasia, post: 1152, member: 36"] [B]Chałka z rodzynkami, szafranem i miodem[/B] Żółciutka od szafranu,lekko słodka, upstrzona czarnymi oczkami rodzynek wewnątrz i ziarenkami maku na zewnątrz. czas: 3 godz. 10 min. liczba porcji: 1 duża chałka na całą szerokość piekarnika 1/2 szkl rodzynek i gorąca woda do ich namoczenia odrobina mąki do oprószenia rodzynek szczypta szafranu i 1 łyżka gorącej wody do namoczenia 1/2 szkl mleka 1/4 szkl wody 1 i 1/3 łyżeczki suszonych drożdży 2 i 2/3 szkl mąki 3/4 lyzki glutenu (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki soli 1 jajko 1 kopiasta łyżka przecieru jabłkowego 1,5 łyżki miodu 1,5 łżki cukru 1/2 łyżki miękkiego masła 1 jajko 2 łyżeczki słodkiej śmietanki 2 łyżki maku sposób przygotowania Rodzynki zalać gorącą wodą, po kilku minutach odsączyć i dokładnie osuszyć. Tuż przed dodaniem do ciasta oprószyć je mąką. Szafran namoczyć w 1 łyżce gorącej wody, potem dolać do niego ciepłe mleko. METODA MANUALNA: Drożdże rozpuścić w 1/4 szkl ciepłej wody, dodać 1,5 łzki cukru i 2 łyżki mąki. Odstawić na 15 min. Mąkę wymieszać z solą i glutenem. Dodać roztrzepane jajko, miksturę drożdżową, szafran razem z mlekiem, przecier, miód i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać masło i rodzynki.Przykryte odstawić do wyrośnięcia w cieple na ok. 1 godz. MASZYNA DO CHLEBA: Nastawić na program do wyrabiania ciasta. Wrzucić wszystkie składniki oprócz rodzynek w/g instrukcji. Na 3 min przed końcem wyrabiania dodać rodzynki. Zostawić ciasto w maszynie do wyrośnięcia do końca programu (ok. 1 godz. rośnięcia). NASTĘPNIE: Natłuszczonymi dłońmi wyjąć ciasto na posypany mąką blat. Lekko wyrobić i podzielić na 3 części. Z każdej z nich uformować zwężający się na końcach wałek. Z wałków zapleść warkocz. Przenieść chałkę na blachę, przykrytą papierem do pieczenia lekko nasmarowanym masłem. Przykryć natłuszczoną folią plastikową i odstawić do drugiego rośnięcia na ok.40 min. Posmarować chałkę jajkiem roztrzepanym ze śmietanką i posypać makiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok.30 min. dodatkowe informacje Z tego przepisu wyrasta wielka rumiana chałka, której kromki posmarowane świeżutkim masłem niezwykle szybko gdzieś się ulatniają. Ciekawe gdzie.. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chałka z rodzynkami, szafranem i miodem (AgusiaH)
Top
Bottom