Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chałka z wanilią i makiem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="zojka72" data-source="post: 1073684" data-attributes="member: 25080"><p>Przeszukałam spis treści i nie udało mi się znaleść takiego przepisu, jeśli gdzieś się już znajduje to z góry przepraszam i proszę o przeniesienie do odpowiedniego wątku.</p><p></p><p></p><p>Przepis:</p><p>1 laska wanilii</p><p>225 ml mleka</p><p>15g świeżych drożdży</p><p>625-700 g mąki</p><p>1 łyżeczka soli</p><p>75 g roztopionego masła</p><p>3 łyżki miodu</p><p>3 jajka</p><p>1 żółtko</p><p>2 łyżeczki maku</p><p></p><p>Laskę wanilii rozciąć wzdłuż i wyjąć ziarenka. Włożyć do rondelka z mlekiem i całość zagotować. Odstawić do wystygnięcia (powinno być letnie). Dodać rozproszone drożdże, wymieszać do rozpuszczenia.</p><p></p><p>Wymieszać 625 g mąki z solą, dodać rozpuszczone drożdże. Zagniatać, następnie dodać roztopionego masło, miód i jajka, zagnieść, dodać stopniowo pozostałą część mąki. Zadniatac tak długo aż ciasto przestanie się kleić do naczynia. Przełożyć je do natluszczonego naczynia, posmarować jego powierzchnię olejem. Przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godz. lub do chwili, gdy ciasto podwoi swoją objętość.</p><p></p><p>Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na 6 części. Każdej części nadać kształt wałeczka o długości ok 35 cm. Z trzech wałeczków zapleść warkocz, końce zawinąć pod spód i ułożyć na blasze do pieczenia wysmarowanej tłuszczem. To samo zrobić z pozostałym ciastem. Przykryć wilgotną ściereczką i zostawić na godz. </p><p></p><p>Rozgrzać piekarnika do temp. 200 st.C. Wymieszczać żółtko z łyżką zimnej wody. Posmarować ciasto i posypać makiem. Piec przez 30 min (moje się piekły trochę krócej) Smacznego!!!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="zojka72, post: 1073684, member: 25080"] Przeszukałam spis treści i nie udało mi się znaleść takiego przepisu, jeśli gdzieś się już znajduje to z góry przepraszam i proszę o przeniesienie do odpowiedniego wątku. Przepis: 1 laska wanilii 225 ml mleka 15g świeżych drożdży 625-700 g mąki 1 łyżeczka soli 75 g roztopionego masła 3 łyżki miodu 3 jajka 1 żółtko 2 łyżeczki maku Laskę wanilii rozciąć wzdłuż i wyjąć ziarenka. Włożyć do rondelka z mlekiem i całość zagotować. Odstawić do wystygnięcia (powinno być letnie). Dodać rozproszone drożdże, wymieszać do rozpuszczenia. Wymieszać 625 g mąki z solą, dodać rozpuszczone drożdże. Zagniatać, następnie dodać roztopionego masło, miód i jajka, zagnieść, dodać stopniowo pozostałą część mąki. Zadniatac tak długo aż ciasto przestanie się kleić do naczynia. Przełożyć je do natluszczonego naczynia, posmarować jego powierzchnię olejem. Przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godz. lub do chwili, gdy ciasto podwoi swoją objętość. Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na 6 części. Każdej części nadać kształt wałeczka o długości ok 35 cm. Z trzech wałeczków zapleść warkocz, końce zawinąć pod spód i ułożyć na blasze do pieczenia wysmarowanej tłuszczem. To samo zrobić z pozostałym ciastem. Przykryć wilgotną ściereczką i zostawić na godz. Rozgrzać piekarnika do temp. 200 st.C. Wymieszczać żółtko z łyżką zimnej wody. Posmarować ciasto i posypać makiem. Piec przez 30 min (moje się piekły trochę krócej) Smacznego!!! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chałka z wanilią i makiem
Bottom