Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chałka
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="samanta" data-source="post: 899555" data-attributes="member: 5092"><p>50 dkg mąki (u mnie szymanowska albo Królowa mąk)</p><p>4 dkg drożdży świeżych</p><p>0,5 szkl mleka</p><p>1 duże albo 2 małe jajka</p><p>2 łyżki masła</p><p>1 łyżka oliwy</p><p>ok. 5 łyżek wody</p><p>4-5 łyżek cukru</p><p>sól szczypta, cukier waniliowy lub wanilia</p><p>sezam, mak, kruszonka, rodzynki, powidła, ser na słodko - do wyboru</p><p>masło stopić,</p><p>jajko lub jajka roztrzepać lekko widelcem i zmieszać z cukrem, niech się rozpuszcza</p><p>drożdże wymieszać z odrobiną cukru, połową ciepłego mleka, 2-3 łyżki mąki i niech podrosną.</p><p>Mąkę przesianą wsypać do miski, zrobić w niej dołek, wlać tam podrośnięty rozczyn, jajka z cukrem, sól na brzeg miski. Kubki po drożdżach i jajkach opłukać ciepłą wodą - tak po 2 łyżki i też wlać do miski. Dodać cukier waniliowy. Wyrabiać, w trakcie wyrabiania dodać stopione masło i oliwę, pod koniec dodać rodzynki. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia. </p><p>Gdy podwoi swoją objętość, wyrobić jeszcze raz i podzielić na 2 części. Każdą z nich podzielić na 3 części, uformować z nich wałeczki, spleść je w warkoczyki, przenieść chałki na blachę i zostawic przykryte na pół godziny. Posmarować białkiem albo jajkiem, albo białkiem zmieszanym z mlekiem. Posypać kruszonką albo makiem, sezamem. Gdy wyrosną, włączyć piekarnik na 18 stopni i od razu wstawić chałki. Piec ok. 30 min. Gdyby za szybko się piekły, przykryć papierem.</p><p></p><p>Można robić z tego przepisu różne wersje: wałeczki do splatania można posmarować stopionym masłem i obtoczyć w cukrze i maku - bardzo dobre, albo jak moja Mama rozwałkować i zwinąć z powidłami lub serem (nie lubię). Można zmniejszyć ilość cukru i posypać żółtym serem - też nie lubię. </p><p>Po przetestowaniu wielu różnych przepisów uznałam, że jednak ten stary przepis najbardziej mi odpowiada. Może to kwestia przyzwyczajenia albo zwyczajne lenistwo bo ta chałka napawde nie jest pracochłonna a zawsze się udaje.</p><p>[ATTACH=full]45911[/ATTACH]</p><p>Jakieś krzywe wyszły tym razem, ale bardzo dobre.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="samanta, post: 899555, member: 5092"] 50 dkg mąki (u mnie szymanowska albo Królowa mąk) 4 dkg drożdży świeżych 0,5 szkl mleka 1 duże albo 2 małe jajka 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy ok. 5 łyżek wody 4-5 łyżek cukru sól szczypta, cukier waniliowy lub wanilia sezam, mak, kruszonka, rodzynki, powidła, ser na słodko - do wyboru masło stopić, jajko lub jajka roztrzepać lekko widelcem i zmieszać z cukrem, niech się rozpuszcza drożdże wymieszać z odrobiną cukru, połową ciepłego mleka, 2-3 łyżki mąki i niech podrosną. Mąkę przesianą wsypać do miski, zrobić w niej dołek, wlać tam podrośnięty rozczyn, jajka z cukrem, sól na brzeg miski. Kubki po drożdżach i jajkach opłukać ciepłą wodą - tak po 2 łyżki i też wlać do miski. Dodać cukier waniliowy. Wyrabiać, w trakcie wyrabiania dodać stopione masło i oliwę, pod koniec dodać rodzynki. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, wyrobić jeszcze raz i podzielić na 2 części. Każdą z nich podzielić na 3 części, uformować z nich wałeczki, spleść je w warkoczyki, przenieść chałki na blachę i zostawic przykryte na pół godziny. Posmarować białkiem albo jajkiem, albo białkiem zmieszanym z mlekiem. Posypać kruszonką albo makiem, sezamem. Gdy wyrosną, włączyć piekarnik na 18 stopni i od razu wstawić chałki. Piec ok. 30 min. Gdyby za szybko się piekły, przykryć papierem. Można robić z tego przepisu różne wersje: wałeczki do splatania można posmarować stopionym masłem i obtoczyć w cukrze i maku - bardzo dobre, albo jak moja Mama rozwałkować i zwinąć z powidłami lub serem (nie lubię). Można zmniejszyć ilość cukru i posypać żółtym serem - też nie lubię. Po przetestowaniu wielu różnych przepisów uznałam, że jednak ten stary przepis najbardziej mi odpowiada. Może to kwestia przyzwyczajenia albo zwyczajne lenistwo bo ta chałka napawde nie jest pracochłonna a zawsze się udaje. [ATTACH=full]45911[/ATTACH] Jakieś krzywe wyszły tym razem, ale bardzo dobre. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chałka
Top
Bottom