- Maj 17, 2008
- 908
- 0
- 0
Danko pochodzi z Filipin, jada się je tam często na śniadanie, ale również jako deser.
Kubek ryżu (najlepiej kleistego, ja robiłam ze zwykłego)
3 kubki wody
2 łyżki (czubate) kakao
parę kostek czekolady (opcjonalnie)
3-4 łyżki cukru
mleko lub śmietanka (opcjonalnie)
Ryż i wodę umieścić w rondlu, dodać rozprowadzone w małej ilości wody kakao i cukier, ewentualnie czekoladę. Po zagotowaniu trzymać na małym ogniu 10-15min co chwilę mieszając. Przed podaniem dodać mleko i ewentualnie dosłodzić.

Kubek ryżu (najlepiej kleistego, ja robiłam ze zwykłego)
3 kubki wody
2 łyżki (czubate) kakao
parę kostek czekolady (opcjonalnie)
3-4 łyżki cukru
mleko lub śmietanka (opcjonalnie)
Ryż i wodę umieścić w rondlu, dodać rozprowadzone w małej ilości wody kakao i cukier, ewentualnie czekoladę. Po zagotowaniu trzymać na małym ogniu 10-15min co chwilę mieszając. Przed podaniem dodać mleko i ewentualnie dosłodzić.
