- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Przepis na ciasto pochodzi stąd: http://www.epicurious.com/recipes/food/vie...ERRY-PIE-238923 (dziękuję Sini za wyszukanie
)
Składniki ciasta:
- 2,5 szklanki mąki
- 170 g zimnego masła
- 60 g zimnego shortening (np. planty)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka stołowa cukru
- 5-7 łyżek zimnej wody
Dodatkowo:
- 1 małe jajko, osobno żółtko i osobno biało
- 2 porcje nadzienia wiśniowego wg tego przepisu: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=25242
Wymieszać mąkę z solą i cukrem, dodać pokrojone masło i rozetrzeć palcami szybko na kruszonkę lub użyć malaksera. Dodawać po trochę wody tyle żeby ciasto dało się zagnieść w kulę. Nie wyrabiać długo bo będzie zbite i niesmaczne. Ciasto włozyć do woreczka foliowego, spłaszczyć i włozyć na min. 1 godzinę do lodówki (mozna je tam trzymac do 2 dni)
Piekarnik włączyć na 220*C.
Formę wysmarować masłem. Ciasto podzielić na dwie części - jedna trochę większa od drugiej. Większą część rozwałkować na koło większe od formy i przełozyć do formy wywijając brzegi na zewnątrz. Posmarować ciasto lekko ubitym białkiem i wyłozyć nadzienie. Drugą część ciasta rozwałkować na koło większe od formy i nałozyć na nadzienie. Brzegi lekko docisnąć i odciąć to co wystaje poza formę. Ostrym nozykiem wykroić parę otworów w cieście, żeby para z nadzienia miała ujście. Z reszty ciasta mozna wykroić ozdoby i ułożyć je na wierzchu. Żółtko wymieszać z 2 łyżkami wody i posmarować nim wierzch ciasta. Forme z ciastem postawić na blaszce lub pod kratkę w piekarniku podstawić blaszkę.
Piec ciasto przez 30 minut sprawdzając w międzyczasie czy wierzch się nie przypala za bardzo (jeśli tak to obniżyć temperaturę o 20 stopni), a następnie obniżyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze następne 30 do 50 minut aż wierzch będzie dobrze przypieczony. Studzić na kratce minimum 3-4 godziny.
Moje uwagi:
- użyłam okrągłej ceramicznej formy o średnicy 26 cm i wysokości 5 cm
- niestety nie miałam niczego co mogłoby zastapić shortening dałam więc zamiast tego samo masło (230 g).
- pod koniec pieczenia masa zaczyna wydostawać się brzegami na zewnątrz lepiej więc użyć głębokiej foremki i koniecznie trzeba podstawić coś pod foremkę
- piekłam ciasto tak jak w przepisie ale ostatnie 15 minut na najniższym poziomie żeby spód się lepiej dopiekł


Składniki ciasta:
- 2,5 szklanki mąki
- 170 g zimnego masła
- 60 g zimnego shortening (np. planty)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka stołowa cukru
- 5-7 łyżek zimnej wody
Dodatkowo:
- 1 małe jajko, osobno żółtko i osobno biało
- 2 porcje nadzienia wiśniowego wg tego przepisu: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=25242
Wymieszać mąkę z solą i cukrem, dodać pokrojone masło i rozetrzeć palcami szybko na kruszonkę lub użyć malaksera. Dodawać po trochę wody tyle żeby ciasto dało się zagnieść w kulę. Nie wyrabiać długo bo będzie zbite i niesmaczne. Ciasto włozyć do woreczka foliowego, spłaszczyć i włozyć na min. 1 godzinę do lodówki (mozna je tam trzymac do 2 dni)
Piekarnik włączyć na 220*C.
Formę wysmarować masłem. Ciasto podzielić na dwie części - jedna trochę większa od drugiej. Większą część rozwałkować na koło większe od formy i przełozyć do formy wywijając brzegi na zewnątrz. Posmarować ciasto lekko ubitym białkiem i wyłozyć nadzienie. Drugą część ciasta rozwałkować na koło większe od formy i nałozyć na nadzienie. Brzegi lekko docisnąć i odciąć to co wystaje poza formę. Ostrym nozykiem wykroić parę otworów w cieście, żeby para z nadzienia miała ujście. Z reszty ciasta mozna wykroić ozdoby i ułożyć je na wierzchu. Żółtko wymieszać z 2 łyżkami wody i posmarować nim wierzch ciasta. Forme z ciastem postawić na blaszce lub pod kratkę w piekarniku podstawić blaszkę.
Piec ciasto przez 30 minut sprawdzając w międzyczasie czy wierzch się nie przypala za bardzo (jeśli tak to obniżyć temperaturę o 20 stopni), a następnie obniżyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze następne 30 do 50 minut aż wierzch będzie dobrze przypieczony. Studzić na kratce minimum 3-4 godziny.
Moje uwagi:
- użyłam okrągłej ceramicznej formy o średnicy 26 cm i wysokości 5 cm
- niestety nie miałam niczego co mogłoby zastapić shortening dałam więc zamiast tego samo masło (230 g).
- pod koniec pieczenia masa zaczyna wydostawać się brzegami na zewnątrz lepiej więc użyć głębokiej foremki i koniecznie trzeba podstawić coś pod foremkę
- piekłam ciasto tak jak w przepisie ale ostatnie 15 minut na najniższym poziomie żeby spód się lepiej dopiekł

