Chicken karahi*

asjenka

Member
Kwi 7, 2006
124
0
0
Przepisów na indyjskiego kurczaka jest na CinCin sporo, ale dorzucam jeszcze jeden - "domowy" i naprawdę prosty sposób.
Proporcje składników i przyprawy można zmieniać wedle uznania i możliwości
icon_smile.gif


Chicken karahi

Składniki:
1 kg kurczaka, podzielonego na części, z koścmi, bez skóry
sól, łyżka pasty czosnkowo-imbirowej do natarcia kurczaka
6 średnich cebul (można mniej, im więcej dodamy cebuli, tym słodszy będzie sos) - używamy czerwonych, bo innych nie ma
icon_smile.gif

kilka pomidorów, nie powinny być zbyt dojrzałe ani soczyste
garść nasion kolendry
pieprz
olej do smażenia - u nas ponad pół szklanki, a czasem więcej
duże naczynie z grubym dnem - u nas karahi, ale sprawdzi się na pewno patelnia albo garnek,

Przygotowanie:
Dobrze rozgrzać olej.
Kurczaka natrzeć pastą czosnkowo-imbirową i solą.
Cebule pokroić w krążki albo półkrążki.
Pomidory - pokroić w cząstki.

Kurczaka podsmażyć z obu stron na dużym ogniu, mieszając lekko i potrząsając naczyniem (trwa to ok. 15 minut).
Gdy jest jasnozłoty, wsypać cebulę, na nią położyć pomidory. Nie mieszać. Przykryć i dusić ok. 20 minut, czasem potrząsając naczyniem.
Następnie delikatnie wymieszać i dalej dusić, co kilka minut potrząsać albo mieszać.
Uprażyć nasiona kolendry na suchej patelni na złocistobrązowo, zemleć je i dodać do kurczaka. Dodać też pieprz do smaku. Wymieszać.
Dusić, dopóki kurczak nie będzie miękki a sos bardzo gęsty, ewentualnie dosolić.

Podawać z roti, albo z ryżem.

Z innych przypraw dodaje się np. czerwone czili w proszku albo całe, drobno posiekane zielone czili, całe przyprawy - kardamon, cynamon, goździki, a w proszku - garam masalę, czy kumin (zirę), trochę kurkumy. Jeśli ktoś nie lubi kolendry, to nie musi jej dodawać
icon_smile.gif
Konieczny jest pieprz, sól i pasta czosnkowo-imbirowa.