- Lut 21, 2005
- 16,701
- 3
- 38
wg. Wok & oriental Supercookery Parragona
na 4 os.
350 g kurczaczej piersi
1/2 łyżeczki soli
1 białko
2 łyżki skrobi kukurydzianej
4 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
1 cm kawałek świeżego imbiru
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
2 świeże czerwone chilli
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżki sherry albo wina ryżowego
1 łyżki octu winnego
Mięso pociąć na kawałki. Białko lekko ubić i wymieszać z solą, mąką i 1 łyżką oleju. Mięso zanurzyć w miksturze. Czosnek i chilli posiekać, papryki pokroić, imbir zetrzeć. Resztę oleju rozgrzać w gorącym woku, dodać czosnek i imbir i smażyć przez ok. 30 sekund. Dodać kawałki kurczaka i smażyć 2- 3 minuty do zbrązowienia. Dodać papryki, sos sojowy, sherry i ocet i smażyć 2- 3 minuty.
[przepis prawdopodobnie- sprawdzę jest w Daniach z woka Z kuchennej półeczki Parragona
Moje modyfikacje, a była ich duuużo
- robiłam z jednej kurczaczej piersi dla jednej osoby (czyli było mniej niż 350 g)
- użyłam mąki ziemniaczanej, po jednej papryce, jedno chilli i jeden ząbek czosnku, z imbiru zrezygnowałam tym razem
- ciasto zrobiłam z podanej proporcji i było akurat
- ilość sosu sojowego i octu wg. przepisu, zamiast sherry (nie miałam
) dałam wodę
- jako, że nie mam woka, to zmieniłam kolejność smażenia: najpierw mięso (użyłam nieco więcej oleju) do zezłocenia, wyjęłam na chwilę i osączyłam na ręcznikach, pozbyłam się resztek oleju, wrzuciłam całą resztę i smażyłam ok. 3 minut, dodałam kuraka i smażyłam kolejne 3 minuty.
na 4 os.
350 g kurczaczej piersi
1/2 łyżeczki soli
1 białko
2 łyżki skrobi kukurydzianej
4 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
1 cm kawałek świeżego imbiru
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
2 świeże czerwone chilli
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżki sherry albo wina ryżowego
1 łyżki octu winnego
Mięso pociąć na kawałki. Białko lekko ubić i wymieszać z solą, mąką i 1 łyżką oleju. Mięso zanurzyć w miksturze. Czosnek i chilli posiekać, papryki pokroić, imbir zetrzeć. Resztę oleju rozgrzać w gorącym woku, dodać czosnek i imbir i smażyć przez ok. 30 sekund. Dodać kawałki kurczaka i smażyć 2- 3 minuty do zbrązowienia. Dodać papryki, sos sojowy, sherry i ocet i smażyć 2- 3 minuty.

[przepis prawdopodobnie- sprawdzę jest w Daniach z woka Z kuchennej półeczki Parragona
Moje modyfikacje, a była ich duuużo
- robiłam z jednej kurczaczej piersi dla jednej osoby (czyli było mniej niż 350 g)
- użyłam mąki ziemniaczanej, po jednej papryce, jedno chilli i jeden ząbek czosnku, z imbiru zrezygnowałam tym razem
- ciasto zrobiłam z podanej proporcji i było akurat
- ilość sosu sojowego i octu wg. przepisu, zamiast sherry (nie miałam

- jako, że nie mam woka, to zmieniłam kolejność smażenia: najpierw mięso (użyłam nieco więcej oleju) do zezłocenia, wyjęłam na chwilę i osączyłam na ręcznikach, pozbyłam się resztek oleju, wrzuciłam całą resztę i smażyłam ok. 3 minut, dodałam kuraka i smażyłam kolejne 3 minuty.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: