Chinskie bulki na parze*

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Fasolka ma byc adzuki, a kolka mozna wyciac z papieru...
 

agal

Member
Sie 24, 2007
15
0
0
super przepis!
wypróbowałam już wielokrotnie!

Daję jednak inne nadzienie ciągle marząc, że gdzieś znajdę przepis na nadzienie z fasoli takie, jakie serwowali mi moi skośni pracodawcy przez parę lat. Dlaczego nie przyszło mi wtedy do głowy o nie poprosić?

a jeszcze dla tych, które mają ochotę na odrobinę odmiany polecę swoje nadzienie (no może nie moje a nadzienie do chińskiech pierożków).

A więc tak:
mięso mielone (daję wieprzowe)
kapusta pekińska
imbir
sos sojowy
sól, pieprz

surowe mięsko+ podgotowana, poszatkowana kapusta+ sporo imbiru (tak, żeby był już na surowo mocno wyczuwalny) + przyprawy.

Sorki, że nie podaję konkretnych ilości, ale zawsze robię tak na oko. To troche jak z gołąbkami - nie można dodać za dużo (w tym wypadku kapusty, nie ryzu) bo inaczej mięsna kulka sie nie zetnie.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,761
3,014
113
A macie więcej "utworów" na ten parowar chiński? Mam go od dawna, ale mało wykorzystuje.
Tatter, parujesz je piętrowo?
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Buka ja wykorzystuję jak narazie tylko do bułeczek na parze,
mam wątpliwości czy aby parowanie ryby lub warzyw nie zniszczy i zabarwi koszyczka
gruebel_2.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,761
3,014
113
Oczywiście, Kashko.
icon_smile.gif
Miałam na mysli tylko ciasto, np. jakies won-tonki z ciekawym nadzieniem itp.