- Lis 13, 2005
- 8,364
- 1,454
- 113
Chińskie pierożki gotowane na parze
przepis wpisałam na prośbę Margot do niewypróbowanych. Dziś zrobiłam i przenoszę go tutaj.
Ciasto:
75 g mąki
łyżka mąki ziemniaczanej
75 ml gorącej wody
łyżka oleju
Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną, zrobić wgłębienie, wlać olej i gorącą wodę. Wyrobić gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozwałkować je na stolnicy posypanej mąką na krążki o średnicy około 8 cm. Na każdy krążek ciasta trzymany na dłoni nałożyć łyżeczkę nadzienia. Zwinąć brzegi do góry i ewentualnie związać szczypiorkiem. Gotować na parze około 10 minut.
Nadzienie:
5 dkg paluszków krabowych surimi
kilka gałązek świeżej kolendry (użyć tylko listki)
2 cebulki dymki
ząbek czosnku
mała ostra papryczka
pół czerwonej papryki
5 dkg mielonej wieprzowiny
2 łyżki sosu sojowego
Posiekać drobno surimi, listki kolendry, dymkę, czosnek, papryczkę i czerwoną paprykę. Wymieszać dokładnie z mięsem i sosem sojowym. Nakładać nadzienie na ciasto.
Można też wymieszać mieloną wieprzowinę z drobno posiekanymi przysmażonymi piczarkami, cebulą, czosnkiem i sosem sojowym.
Sos:
Posiekać listki świeżej kolendry, ząbek czosnku i papryczkę chili. Wymieszać z olejem sezamowym, sosem sojowym i sokiem z limonki.
-----------------------------------------------------------
Mnie bardzo smakowały, mimo, że połączenie surimi z wieprzowiną wydawało mi się co najmniej dziwne. Trzeba uważać z ilością wody. Ja wlałam tyle ile jest w przepisie i musiałam dodać mąki. Zdecydowanie najtrudniej było mi zrobić ładne sakiewki, ale mam nadzieję, że robiąc je częściej nabiorę wprawy.
przepis wpisałam na prośbę Margot do niewypróbowanych. Dziś zrobiłam i przenoszę go tutaj.
Ciasto:
75 g mąki
łyżka mąki ziemniaczanej
75 ml gorącej wody
łyżka oleju
Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną, zrobić wgłębienie, wlać olej i gorącą wodę. Wyrobić gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozwałkować je na stolnicy posypanej mąką na krążki o średnicy około 8 cm. Na każdy krążek ciasta trzymany na dłoni nałożyć łyżeczkę nadzienia. Zwinąć brzegi do góry i ewentualnie związać szczypiorkiem. Gotować na parze około 10 minut.
Nadzienie:
5 dkg paluszków krabowych surimi
kilka gałązek świeżej kolendry (użyć tylko listki)
2 cebulki dymki
ząbek czosnku
mała ostra papryczka
pół czerwonej papryki
5 dkg mielonej wieprzowiny
2 łyżki sosu sojowego
Posiekać drobno surimi, listki kolendry, dymkę, czosnek, papryczkę i czerwoną paprykę. Wymieszać dokładnie z mięsem i sosem sojowym. Nakładać nadzienie na ciasto.
Można też wymieszać mieloną wieprzowinę z drobno posiekanymi przysmażonymi piczarkami, cebulą, czosnkiem i sosem sojowym.
Sos:
Posiekać listki świeżej kolendry, ząbek czosnku i papryczkę chili. Wymieszać z olejem sezamowym, sosem sojowym i sokiem z limonki.
-----------------------------------------------------------
Mnie bardzo smakowały, mimo, że połączenie surimi z wieprzowiną wydawało mi się co najmniej dziwne. Trzeba uważać z ilością wody. Ja wlałam tyle ile jest w przepisie i musiałam dodać mąki. Zdecydowanie najtrudniej było mi zrobić ładne sakiewki, ale mam nadzieję, że robiąc je częściej nabiorę wprawy.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: