Chińskie tartaletki z masą jajeczną

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
Nie bardzo wiem jak ciasto francuskie ma się do kuchni chińskiej, ale co tam
icon_smile.gif

Przepis z ksiązki Kuchnia chińska Ching –He Huong

200 g ciasta francuskiego – kupnego
icon_wink.gif

2 małe jajka (o temperaturze pokojowej)
75 g cukru pudru
375 ml skondensowanego mleka (niesłodzonego)

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni
Ciasto rozwałkować do grubości około 3 cm
Wyciąć z niego 12 kółek
Wyłożyć nim malutkie foremki.
Składniki potrzebne do przygotowania kremu lekko ubić, powinna powstać jednolita masa.
Masę wylać na ciasto.
Piec 10 minut w 200 stopniach, następnie obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec ciastka kolejne 10 - 15 minut.


MOJA WERSJA :
Robiłam z połowy składników.
Do masy dodałam sok 1/2 cytryny
Wyszły mi 4 tarty (foremki – średnica dna 10,5 cm)
Zanim wylałam masę na ciasto postawiłam ja na chwilę na gazie. Żeby sobie trochę zgęstniałą, Dzięki temu ciastka nie siedziały zbyt długo w piekarniku i ciasto się nie przypaliło.
Masa jest pyszna, ale moim zdaniem najsmaczniejsza byłaby na słodkawym cieście kruchym.

tarty%20z%20kremem%20z%20mleka%20skondensowanego%20(2)%20copy.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Robiłam kiedyś chińskie egg tarts, ale tak mi nie smakowały, że nawet zdjęcia skasowałam, nie mogę ich w każdym razie teraz znaleźć. W tamtej masie było strasznie duzo jajek, i smakowała jak słodka jajecznica, a spód był kruchy właśnie. Twoje wyglądają na bardzo apetyczne i mam nadzieję, że jajek nie czuc bardzo?
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Czyli muszę wypróbowac ten przepis po prostu, choc podejrzewam, że w oryginale jest własnie ta słodka jajecznica
icon_wink.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy