- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
Nie bardzo wiem jak ciasto francuskie ma się do kuchni chińskiej, ale co tam
Przepis z ksiązki Kuchnia chińska Ching –He Huong
200 g ciasta francuskiego – kupnego
2 małe jajka (o temperaturze pokojowej)
75 g cukru pudru
375 ml skondensowanego mleka (niesłodzonego)
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni
Ciasto rozwałkować do grubości około 3 cm
Wyciąć z niego 12 kółek
Wyłożyć nim malutkie foremki.
Składniki potrzebne do przygotowania kremu lekko ubić, powinna powstać jednolita masa.
Masę wylać na ciasto.
Piec 10 minut w 200 stopniach, następnie obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec ciastka kolejne 10 - 15 minut.
MOJA WERSJA :
Robiłam z połowy składników.
Do masy dodałam sok 1/2 cytryny
Wyszły mi 4 tarty (foremki – średnica dna 10,5 cm)
Zanim wylałam masę na ciasto postawiłam ja na chwilę na gazie. Żeby sobie trochę zgęstniałą, Dzięki temu ciastka nie siedziały zbyt długo w piekarniku i ciasto się nie przypaliło.
Masa jest pyszna, ale moim zdaniem najsmaczniejsza byłaby na słodkawym cieście kruchym.

Przepis z ksiązki Kuchnia chińska Ching –He Huong
200 g ciasta francuskiego – kupnego

2 małe jajka (o temperaturze pokojowej)
75 g cukru pudru
375 ml skondensowanego mleka (niesłodzonego)
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni
Ciasto rozwałkować do grubości około 3 cm
Wyciąć z niego 12 kółek
Wyłożyć nim malutkie foremki.
Składniki potrzebne do przygotowania kremu lekko ubić, powinna powstać jednolita masa.
Masę wylać na ciasto.
Piec 10 minut w 200 stopniach, następnie obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec ciastka kolejne 10 - 15 minut.
MOJA WERSJA :
Robiłam z połowy składników.
Do masy dodałam sok 1/2 cytryny
Wyszły mi 4 tarty (foremki – średnica dna 10,5 cm)
Zanim wylałam masę na ciasto postawiłam ja na chwilę na gazie. Żeby sobie trochę zgęstniałą, Dzięki temu ciastka nie siedziały zbyt długo w piekarniku i ciasto się nie przypaliło.
Masa jest pyszna, ale moim zdaniem najsmaczniejsza byłaby na słodkawym cieście kruchym.
%20copy.jpg)
Ostatnią edycję dokonał moderator: