nie wiem, czy ten przepis moze tutaj sie znajdowac, bo to w sumie taka oszukana chinszczyzna. jesli moderatorzy uznaja, ze nie, to mozna go przerzucic do dzialu z szybkimi, latwymi daniami, bo taka ta chinszczyzna jest. 
moj Tatko robi w domu prawdziwe chinskie dania (obserwowal i podpytywal kucharzy w chinskich knajpach, nabyl wszystkie potrzebne skladniki i szaleje).
ja zrobilam raz cos a'la i nawet mi smakowalo, wiec robie je nadal.
skladniki:
piers kurczaka
warzywa (co kto ma). najbardziej smakuja: papryka, pieczarki, seler naciowy, groszek, kukurydza. czasem daje marchewke, brokula (doslownie to, co jest w lodowce/zamrazarce).
przyprawy: sol, pieprz, papryka ostra, przyprawa chinska (u mnie 5 smakow), kostka rosolowa
ryz
najpierw wstawiamy wode na ryz.
w miedzyczasie kroimy w kostke mieso i smazymy na oleju. obieramy i kroimy warzywa. nastepnie bierzemy druga patelnie (najlepszy bylby wok, ale niestety nie posiadam) i na odrobinie oleju podsmazamy lekko warzywa (tak, zeby nie byly calkowicie miekkie, ale lekko chrupaly). z kostki rosolowej robimy troche bulionu (ok. szklanki), zalewamy warzywa. dodajemy mieso i chwile dusimy. przyprawiamy (jak kto lubi - na ostro czy lagodnie). wyciagamy ryz z wody. lekko zageszczamy sos maka i wylewamy na ryz.
goracy ryz mozna tez szybko wymieszac z surowym jajkiem i dodac do niego groszek i kukurydze. wtedy mamy naprawde pyszne i sycace danie.
smacznego!
moj Tatko robi w domu prawdziwe chinskie dania (obserwowal i podpytywal kucharzy w chinskich knajpach, nabyl wszystkie potrzebne skladniki i szaleje).
skladniki:
piers kurczaka
warzywa (co kto ma). najbardziej smakuja: papryka, pieczarki, seler naciowy, groszek, kukurydza. czasem daje marchewke, brokula (doslownie to, co jest w lodowce/zamrazarce).
przyprawy: sol, pieprz, papryka ostra, przyprawa chinska (u mnie 5 smakow), kostka rosolowa
ryz
najpierw wstawiamy wode na ryz.
w miedzyczasie kroimy w kostke mieso i smazymy na oleju. obieramy i kroimy warzywa. nastepnie bierzemy druga patelnie (najlepszy bylby wok, ale niestety nie posiadam) i na odrobinie oleju podsmazamy lekko warzywa (tak, zeby nie byly calkowicie miekkie, ale lekko chrupaly). z kostki rosolowej robimy troche bulionu (ok. szklanki), zalewamy warzywa. dodajemy mieso i chwile dusimy. przyprawiamy (jak kto lubi - na ostro czy lagodnie). wyciagamy ryz z wody. lekko zageszczamy sos maka i wylewamy na ryz.
goracy ryz mozna tez szybko wymieszac z surowym jajkiem i dodac do niego groszek i kukurydze. wtedy mamy naprawde pyszne i sycace danie.

smacznego!
