chińszczyzna po polsku ;)

daszna

Member
Paź 11, 2009
3
0
0
nie wiem, czy ten przepis moze tutaj sie znajdowac, bo to w sumie taka oszukana chinszczyzna. jesli moderatorzy uznaja, ze nie, to mozna go przerzucic do dzialu z szybkimi, latwymi daniami, bo taka ta chinszczyzna jest. ;)

moj Tatko robi w domu prawdziwe chinskie dania (obserwowal i podpytywal kucharzy w chinskich knajpach, nabyl wszystkie potrzebne skladniki i szaleje). ;) ja zrobilam raz cos a'la i nawet mi smakowalo, wiec robie je nadal.

skladniki:
piers kurczaka
warzywa (co kto ma). najbardziej smakuja: papryka, pieczarki, seler naciowy, groszek, kukurydza. czasem daje marchewke, brokula (doslownie to, co jest w lodowce/zamrazarce).
przyprawy: sol, pieprz, papryka ostra, przyprawa chinska (u mnie 5 smakow), kostka rosolowa
ryz

najpierw wstawiamy wode na ryz.
w miedzyczasie kroimy w kostke mieso i smazymy na oleju. obieramy i kroimy warzywa. nastepnie bierzemy druga patelnie (najlepszy bylby wok, ale niestety nie posiadam) i na odrobinie oleju podsmazamy lekko warzywa (tak, zeby nie byly calkowicie miekkie, ale lekko chrupaly). z kostki rosolowej robimy troche bulionu (ok. szklanki), zalewamy warzywa. dodajemy mieso i chwile dusimy. przyprawiamy (jak kto lubi - na ostro czy lagodnie). wyciagamy ryz z wody. lekko zageszczamy sos maka i wylewamy na ryz.
goracy ryz mozna tez szybko wymieszac z surowym jajkiem i dodac do niego groszek i kukurydze. wtedy mamy naprawde pyszne i sycace danie.
icon_smile.gif

smacznego!
icon_smile.gif

Hanka145

Well-known member
Kwi 15, 2005
1,531
89
48
Nie chce Cie zniechecic, ale nazwa potrawy nie jest wlasciwa. Chinszczyzna to napewno nie jest, brakuje tu typowego chinskiego smaku. To raczej warzywa i kurczak saute "beznarodowy". Sklad jarzyn nie jest taki, jak uzywany w chinskiej kuchni, brak tez oryginalnych przypraw, ktore stanowia o tym orientalnym smaku i cala reszta tez nie, a szczegolnie ryz. Wok tu nie ma znaczenia, ale przepis nie jest orientalny ani odrobinke. Ryz Chinczycy gotuja inaczej i bron boze nie polewaja sosem zageszczonym maka. Wlasciwie niczym nie polewaja. Nie znaczy to jednak, ze potrawa nie jest smaczna czy zdrowa. Napewno jest, tylko to nie jest ani chinszczyzna ani polskie danie na wzor orientalny. Ta przyprawa 5 smakow akurat nie jest odpowiednia do tego typu potrawy, natomiast brakuje tu sosu sojowego, oleju sezamowego i kilku innych dodatkow.
Danie tego rodzaju nazywa sie stir-fry, ale obowiazuja pewne reguly, ktore musza byc zastosowane, zeby to bylo przynajmniej ala chinskie. W necie jest sporo przepisow na orientalne dania, ktore nie maja nic wspolnego z dana kuchnia, najlepiej podawac przepisy jako wlasne, bez nazw obcych kuchni.
Zachecam do eksperymentow, ale lepiej nie wymieniac obcych kuchni, bez ich dobrej znajomosci.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy