Chipsy orzechowe

Kasiekes

Member
Maj 28, 2011
522
0
0
Przepis ze strony http://zena.centrum.cz/recepty/fotogalerie...ov/foto/584896/


4 białka
120 g mąki pszennej
120 g cukru pudru
200 g orzechów (wszystko jedno jakich)

masło i mąka do wysmarowania i wysypania formy

Białka z cukrem ubić a puszystą pianę. Orzechy lekko rozgnieść i dodać do białek, delikatnie wymieszać trzepaczką. Na koniec dodać mąkę, wymieszać dokładnie, ale i delikatnie, żeby piana nie opadła.

Keksówkę wysmarować masłem, podsypać mąką. Wyłożyć do formy ciasto, powinno być dość sztywne. Wygładzić górę. Piec w piekarniku nagrzenym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się nie klei.

Po wyjęciu z piekarnika zostawić na 5 minut, żeby ostygło i odpoczęło. Wyląć z formy. Po kilku godzinach (albo najlepiej na drugi dzień) pokroić na cienkie plastry, rozłożyć je na blasze do pieczenia, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 6 minut. Jeśli udało się ukroić cieniutkie plasterki, wtedy lepiej by temperatura była niższa, ok 150 stopni. ułożyć na desce (musi być równa powierzchnia, bo mogą się odkształcić) . Gdy ostygną, można przełożyć do puszki/słoika/na talerz.


 

Jolan

Member
Lis 23, 2009
3,391
0
0
Na ogół przepisy jakoś tam się powtarzają, często są wariacją krążącą wokół jednej bazy,a Twój przepis niezwykle oryginalny, mam ochotę wypróbować
gruebel_2.gif
 

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,774
28
48
Tez zapisuje do zrobienia.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy