- Gru 22, 2004
- 5,158
- 531
- 113
Chleb Alzacki z ziarnem
wg Dana Leparda
na ziarno:
200g ziaren żyta i wody tyle, aby je przykryć
200g wina
na ciasto chlebowe:
350g mąki pszennej typ 550
100g mąki pszennej razowej
50g mąki żytniej razowej
325g wody
5g świeżych drożdży (1/4 łyżeczki suchych)
25g miodu
150g żytniego zakwasu
300g odsączonych z wina ziaren żytnich
1 i 1/4 łyżeczki soli
25g stopionego masła lub oleju
W przeddzień pieczenia zalewamy ziarno wodą, tylko tyle, aby przykryć i gotujemy doprowadzając do wrzenia. Potem zmniejszamy temperaturę i gotujemy na małym ogniu ewentualnie dodając wody jeszcze ok. godziny. Odstawiamy do wystygnięcia, odcedzamy i zalewamy winem (można do tego celu użyć również jogurtu albo soku jabłkowego). Odstawiamy do lodówki, na co najmniej 12 godzin.
Przed użyciem do chleba ziarna dobrze odsączamy.
Przygotowanie chleba.
W dzień wypieku mieszamy dobrze wszystkie mąki. Do drugiej miski wlewamy płyny, dodajemy miód i drożdże i odstawiamy na 10 minut. Dodajemy do tego małymi porcjami zakwas i odcedzone ziarno, a potem stopniowo mąki dobrze mieszając. Wyrabiamy z grubsza, aby wszystkie składniki się połączyły i znowu odstawiamy na 10 minut.
Następnie wyrzucamy ciasto na blat kuchenny wysypany mąką, dodajemy sól oraz tłuszcz i wyrabiamy chwilkę. Ciasto powinno odpocząć 30 minut i znowu chwilkę wyrabiamy. Powtarzamy tę czynność w odstępach 30-minutowych trzykrotnie.
Dzielimy całość na 4 lub 2 chleby (wg uznania) i formując bochenki łączeniem do góry wstawiamy do koszyczka lub miski wysypanej mąką. Rosnąć powinny około 1 godziny.
Nagrzewamy piekarnik do 210 st C i wykładamy chlebki z koszyków, uprzednio nacięte kilkakrotnie ostrym nożem. Pieczemy w zależności od wielkości chleba od 30 do 45 minut aż będzie ładnie brązowy.
pierwszy raz udalo mi sie, ze ziarna w chlebie nie byly twarde, ale wprost przeciwnie - to chyba zasluga moczenia w winie.
Chleb jest pyszny !
wg Dana Leparda

na ziarno:
200g ziaren żyta i wody tyle, aby je przykryć
200g wina
na ciasto chlebowe:
350g mąki pszennej typ 550
100g mąki pszennej razowej
50g mąki żytniej razowej
325g wody
5g świeżych drożdży (1/4 łyżeczki suchych)
25g miodu
150g żytniego zakwasu
300g odsączonych z wina ziaren żytnich
1 i 1/4 łyżeczki soli
25g stopionego masła lub oleju
W przeddzień pieczenia zalewamy ziarno wodą, tylko tyle, aby przykryć i gotujemy doprowadzając do wrzenia. Potem zmniejszamy temperaturę i gotujemy na małym ogniu ewentualnie dodając wody jeszcze ok. godziny. Odstawiamy do wystygnięcia, odcedzamy i zalewamy winem (można do tego celu użyć również jogurtu albo soku jabłkowego). Odstawiamy do lodówki, na co najmniej 12 godzin.
Przed użyciem do chleba ziarna dobrze odsączamy.
Przygotowanie chleba.
W dzień wypieku mieszamy dobrze wszystkie mąki. Do drugiej miski wlewamy płyny, dodajemy miód i drożdże i odstawiamy na 10 minut. Dodajemy do tego małymi porcjami zakwas i odcedzone ziarno, a potem stopniowo mąki dobrze mieszając. Wyrabiamy z grubsza, aby wszystkie składniki się połączyły i znowu odstawiamy na 10 minut.
Następnie wyrzucamy ciasto na blat kuchenny wysypany mąką, dodajemy sól oraz tłuszcz i wyrabiamy chwilkę. Ciasto powinno odpocząć 30 minut i znowu chwilkę wyrabiamy. Powtarzamy tę czynność w odstępach 30-minutowych trzykrotnie.
Dzielimy całość na 4 lub 2 chleby (wg uznania) i formując bochenki łączeniem do góry wstawiamy do koszyczka lub miski wysypanej mąką. Rosnąć powinny około 1 godziny.

Nagrzewamy piekarnik do 210 st C i wykładamy chlebki z koszyków, uprzednio nacięte kilkakrotnie ostrym nożem. Pieczemy w zależności od wielkości chleba od 30 do 45 minut aż będzie ładnie brązowy.

pierwszy raz udalo mi sie, ze ziarna w chlebie nie byly twarde, ale wprost przeciwnie - to chyba zasluga moczenia w winie.
Chleb jest pyszny !