Chleb arabski z zatarem

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,203
1,711
113
Chleb arabski z zatarem
ciasto
500 g mąki pszennej
250 g ciepłej wody
2 łyżki oleju ( oliwy z oliwek do smażenia)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka suchych drożdży ( lub 15 g świeżych)
1 łyżka cukru
Zatar ( za’atar, zathar, zahtar)
1 łyżka suszonego tymianku
1 łyżka mielonego sumaku ( nie da się niczym zastąpić)
2 łyżki białego sezamu podprażone na suchej patelni

Świeże drożdże rozprowadzić z cukrem i 1/3 szklanki wody ( suche drożdże dodać bezpośrednio do mąki), dodać resztę dodatków, wyrobić miękkie ciasto i przełożyć do miski posmarowanej olejem do wyrośnięcia, na ok. 1 godzinę.
Przełożyć wyrośnięte ciasto na blat, zagnieść, podzielić na 16 części.
Keksówkę ( albo inną formę, może być np. tortownica) wysmarować olejem.
Zatar rozsypać na talerzu. Formować bułeczki , każdą lekko rozpłaszczyć, posmarować olejem i posypać zatarem z obu stron. Układać ciasno w formie. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Piec 30 min w temperaturze 220 stopni. Podawać ciepły.

To jest moja ( qd) kombinacja powstala na podstawie opowiadania znajomych, ktorzy coś takiego jedli w Syrii.

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,948
2,293
113
Dzięki, Dobra Kobieto! Nawet mam sumak, czyli mogę robić. Myślałam, że zatar jest bardziej skomplikowany w składzie.

Na zimno ten chleb nie będzie dobry? Chciałam upiec dla siebie, ale 2 sztuk mi się nie opłaca.

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,203
1,711
113
yrsa @ 14 Jun 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1140253Dzięki, Dobra Kobieto! Nawet mam sumak, czyli mogę robić. Myślałam, że zatar jest bardziej skomplikowany w składzie.

Na zimno ten chleb nie będzie dobry? Chciałam upiec dla siebie, ale 2 sztuk mi się nie opłaca.
Na zimno ten chleb jest zaledwie jadalny..
Ale mozesz upiec z pol porcji. porozdzielac i kazdy kawalek zawinac w folie aluminiową. Swietnie sie mrozi...
Podgrzewć możesz potem gdzie chcesz:
w mikroweli ( oczywiscie bez folii)
w piekarniku lub grilllu ( to juz w folii)

Sklad zataru znalazlam w "Wielkiej Ksiadze Ingrediencji" z czego sie bardzo bardzo ciesze.

Tu masz cos na temat : http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy...56,1513394.html

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Po wielu latach na Cinie dopiero niedawno odkryłam bardzo pożyteczne okienko na samym dole każdej strony wątku pod nazwą "wpisz słowa kluczowe". Pamiętałam, że wpisywałam w Niewypróbowanych, wpisałam zaatar i tym sposobem znalazłam post.
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,203
1,711
113
Joanna @ 14 Jun 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1140327Po wielu latach na Cinie dopiero niedawno odkryłam bardzo pożyteczne okienko na samym dole każdej strony wątku pod nazwą "wpisz słowa kluczowe". Pamiętałam, że wpisywałam w Niewypróbowanych, wpisałam zaatar i tym sposobem znalazłam post.
icon_smile.gif
Tiaa, ja wpisałam " zatar" i potem " zathar" - rzultat znasz
baa.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy