Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb arabski z zatarem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 1140249" data-attributes="member: 692"><p>Chleb arabski z zatarem</p><p>ciasto</p><p>500 g mąki pszennej </p><p>250 g ciepłej wody</p><p>2 łyżki oleju ( oliwy z oliwek do smażenia)</p><p>1 łyżeczka soli</p><p>1 łyżeczka suchych drożdży ( lub 15 g świeżych)</p><p>1 łyżka cukru</p><p>Zatar ( za&#8217;atar, zathar, zahtar) </p><p>1 łyżka suszonego tymianku</p><p>1 łyżka mielonego sumaku ( nie da się niczym zastąpić)</p><p>2 łyżki białego sezamu podprażone na suchej patelni</p><p></p><p>Świeże drożdże rozprowadzić z cukrem i 1/3 szklanki wody ( suche drożdże dodać bezpośrednio do mąki), dodać resztę dodatków, wyrobić miękkie ciasto i przełożyć do miski posmarowanej olejem do wyrośnięcia, na ok. 1 godzinę.</p><p>Przełożyć wyrośnięte ciasto na blat, zagnieść, podzielić na 16 części.</p><p>Keksówkę ( albo inną formę, może być np. tortownica) wysmarować olejem.</p><p>Zatar rozsypać na talerzu. Formować bułeczki , każdą lekko rozpłaszczyć, posmarować olejem i posypać zatarem z obu stron. Układać ciasno w formie. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.</p><p>Piec 30 min w temperaturze 220 stopni. Podawać ciepły.</p><p></p><p></p><p>To jest moja ( qd) kombinacja powstala na podstawie opowiadania znajomych, ktorzy coś takiego jedli w Syrii.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 1140249, member: 692"] Chleb arabski z zatarem ciasto 500 g mąki pszennej 250 g ciepłej wody 2 łyżki oleju ( oliwy z oliwek do smażenia) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suchych drożdży ( lub 15 g świeżych) 1 łyżka cukru Zatar ( za’atar, zathar, zahtar) 1 łyżka suszonego tymianku 1 łyżka mielonego sumaku ( nie da się niczym zastąpić) 2 łyżki białego sezamu podprażone na suchej patelni Świeże drożdże rozprowadzić z cukrem i 1/3 szklanki wody ( suche drożdże dodać bezpośrednio do mąki), dodać resztę dodatków, wyrobić miękkie ciasto i przełożyć do miski posmarowanej olejem do wyrośnięcia, na ok. 1 godzinę. Przełożyć wyrośnięte ciasto na blat, zagnieść, podzielić na 16 części. Keksówkę ( albo inną formę, może być np. tortownica) wysmarować olejem. Zatar rozsypać na talerzu. Formować bułeczki , każdą lekko rozpłaszczyć, posmarować olejem i posypać zatarem z obu stron. Układać ciasno w formie. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Piec 30 min w temperaturze 220 stopni. Podawać ciepły. To jest moja ( qd) kombinacja powstala na podstawie opowiadania znajomych, ktorzy coś takiego jedli w Syrii. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb arabski z zatarem
Top
Bottom