Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
„Chleb Babci za pół ceny”
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="mirabbelka" data-source="post: 1418521" data-attributes="member: 232"><p>< Chleb Babci za pół ceny ></p><p>Taki tytuł i przepis na chleb znalazłam na torebce maki żytniej z Podlaskich Młynów. Dlaczego za pół ceny? Czy dlatego, że mąka żytnia kupiona w małym sklepie w Sokółce kosztowała ok 2 zł? Mój chleb bedzie jeszcze tańszy, bo bez drożdży </p><p></p><p>Składniki: 2 kg maki żytniej, 5 ziemniaków, 1dag drozdży, sól, 1/2 szkanki mleka</p><p>Rozczyn(zakwas): ziemniaki średniej wielkości ugotować. Wodę z gotowania odcedzić do garnuszka, ziemniaki utłuc. Do miski przesiać 1/2 kg mąki żytniej, wymieszać z wywarem z ziemniaków, tłuczonymi ziemniakami i mlekiem. Dodac sól. Wszystkie składniki lekko wyrobić na srednio lużną papkę. Pozostawic w cieple na 1 dobę. Następnie dodać rozdrobnione w letniej wodzie drożdże i pozostawic do rośnięcia (ok 1 godz) itd..</p><p></p><p>Troche na podstawie tego przepisu, a więcej zainspirowana poczynaniami Qd i Roman zrobiłam zakwas i chleb. </p><p>To jest zakwas na skróty i z całą pewnością dający natychmiastowy efekt. Tak naprawdę nie widzę wielkiej różnicy między chlebem upieczonym na tym 2-dniowym zakwasie (z lewej) i moim 10-letnim (z prawej) </p><p></p><p></p><p></p><p>A to mój udoskonalony przepis na zakwas 2-dniowy i chleb bez drozdzy</p><p></p><p>Składniki: ( na 2 formy keksowe dł 25 cm wys. 7 cm):</p><p>ok 1 kg maki żytniej typ 720 </p><p>2 duże ziemniaki</p><p>1/4 szklanki mleka</p><p>1 szklanka wody</p><p>14g soli</p><p>Kminek opcjonalnie</p><p></p><p>Z powyższych składników zrobić zakwas:</p><p>Ziemniaki ugotować w 1 szklance wody do miekkości, wodę z gotowania zachowac i przestudzić</p><p>250g mąki połączyć z utłuczonymi lub zmiksowanymi ziemniakami, wodą i mlekiem</p><p>Pozostawić w ciepłym miejscu na 24 godziny</p><p></p><p></p><p></p><p>Dodać 100g mąki, wymieszać - pozostawic na 12 godzin</p><p>Dodac kolejne 100g maki, wymieszać - pozostawic na 12 godzin</p><p>Po tym czasie zakwas powinien już pięknie przyrastac i być pełen pęcherzyków (warunek: musi mieć ciepło!) </p><p></p><p>W tym momencie należy odłozyć do słoika kilka łyżek na póżniej - można od razu dokarmić świeżą mąka i wodą i zobaczyć jak pieknie pracuje. Mój wyglądał tak</p><p>[ATTACH=full]81652[/ATTACH]</p><p>Teraz stoi w lodówce obok mirabelkowego staruszka i ma się całkiem nieżle.</p><p></p><p>Ale wracając do chleba.</p><p>Do powstałego zakwasu ( już po odjęciu tych kilku łyżek jw) dodać tyle mąki, aby utworzyło się ciasto. Najlepiej dodawać stopniowo. U mnie wmieszało się ok 400g. Jeśli sypnie się nam za dużo maki, możemy to skorygować dodając parę łyżek wody.</p><p>Dodać sól i jakieś zioła, jeśli lubimy. Wymieszać na jednorodną masę. Ciasto chlebowe ma być niezbyt gęste, takie aby można było je jeszcze mieszać łyżką.</p><p>Nałożyć do foremek wysmarowanych olejem, wysypanych mąką lub wyłożonych papierem do pieczenia do połowy ich wysokości lub minimalnie wiecej.</p><p></p><p>[ATTACH=full]81649[/ATTACH]</p><p></p><p>Przykryc szczelnie folia spozywczą, można ja posmarować olejem od środka, aby się nie przykleiła do wyrośnietego chleba. A chleb, ostrzegam, rośnie na tym zakwasie jak szalony. U mnie wyrósł w 2,5 godziny!</p><p></p><p>Można go piec wkładając do zimnego piekarnika, nastawionego na 230st C. Tak pieczony urosnie jeszcze minimalnie w nagrzewajacym się piekarniku. Mój piekł się 40 minut. Ale czas zależy oczywiście od piekarnika.</p><p></p><p>Można pod koniec wyjąc chleb z foremek i dopiec przez 5-10 minut luzem na ruszcie. Będzie wtedy przyrumieniony ze wszystkich stron.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="mirabbelka, post: 1418521, member: 232"] < Chleb Babci za pół ceny > Taki tytuł i przepis na chleb znalazłam na torebce maki żytniej z Podlaskich Młynów. Dlaczego za pół ceny? Czy dlatego, że mąka żytnia kupiona w małym sklepie w Sokółce kosztowała ok 2 zł? Mój chleb bedzie jeszcze tańszy, bo bez drożdży Składniki: 2 kg maki żytniej, 5 ziemniaków, 1dag drozdży, sól, 1/2 szkanki mleka Rozczyn(zakwas): ziemniaki średniej wielkości ugotować. Wodę z gotowania odcedzić do garnuszka, ziemniaki utłuc. Do miski przesiać 1/2 kg mąki żytniej, wymieszać z wywarem z ziemniaków, tłuczonymi ziemniakami i mlekiem. Dodac sól. Wszystkie składniki lekko wyrobić na srednio lużną papkę. Pozostawic w cieple na 1 dobę. Następnie dodać rozdrobnione w letniej wodzie drożdże i pozostawic do rośnięcia (ok 1 godz) itd.. Troche na podstawie tego przepisu, a więcej zainspirowana poczynaniami Qd i Roman zrobiłam zakwas i chleb. To jest zakwas na skróty i z całą pewnością dający natychmiastowy efekt. Tak naprawdę nie widzę wielkiej różnicy między chlebem upieczonym na tym 2-dniowym zakwasie (z lewej) i moim 10-letnim (z prawej) A to mój udoskonalony przepis na zakwas 2-dniowy i chleb bez drozdzy Składniki: ( na 2 formy keksowe dł 25 cm wys. 7 cm): ok 1 kg maki żytniej typ 720 2 duże ziemniaki 1/4 szklanki mleka 1 szklanka wody 14g soli Kminek opcjonalnie Z powyższych składników zrobić zakwas: Ziemniaki ugotować w 1 szklance wody do miekkości, wodę z gotowania zachowac i przestudzić 250g mąki połączyć z utłuczonymi lub zmiksowanymi ziemniakami, wodą i mlekiem Pozostawić w ciepłym miejscu na 24 godziny Dodać 100g mąki, wymieszać - pozostawic na 12 godzin Dodac kolejne 100g maki, wymieszać - pozostawic na 12 godzin Po tym czasie zakwas powinien już pięknie przyrastac i być pełen pęcherzyków (warunek: musi mieć ciepło!) W tym momencie należy odłozyć do słoika kilka łyżek na póżniej - można od razu dokarmić świeżą mąka i wodą i zobaczyć jak pieknie pracuje. Mój wyglądał tak [ATTACH=full]81652[/ATTACH] Teraz stoi w lodówce obok mirabelkowego staruszka i ma się całkiem nieżle. Ale wracając do chleba. Do powstałego zakwasu ( już po odjęciu tych kilku łyżek jw) dodać tyle mąki, aby utworzyło się ciasto. Najlepiej dodawać stopniowo. U mnie wmieszało się ok 400g. Jeśli sypnie się nam za dużo maki, możemy to skorygować dodając parę łyżek wody. Dodać sól i jakieś zioła, jeśli lubimy. Wymieszać na jednorodną masę. Ciasto chlebowe ma być niezbyt gęste, takie aby można było je jeszcze mieszać łyżką. Nałożyć do foremek wysmarowanych olejem, wysypanych mąką lub wyłożonych papierem do pieczenia do połowy ich wysokości lub minimalnie wiecej. [ATTACH=full]81649[/ATTACH] Przykryc szczelnie folia spozywczą, można ja posmarować olejem od środka, aby się nie przykleiła do wyrośnietego chleba. A chleb, ostrzegam, rośnie na tym zakwasie jak szalony. U mnie wyrósł w 2,5 godziny! Można go piec wkładając do zimnego piekarnika, nastawionego na 230st C. Tak pieczony urosnie jeszcze minimalnie w nagrzewajacym się piekarniku. Mój piekł się 40 minut. Ale czas zależy oczywiście od piekarnika. Można pod koniec wyjąc chleb z foremek i dopiec przez 5-10 minut luzem na ruszcie. Będzie wtedy przyrumieniony ze wszystkich stron. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
„Chleb Babci za pół ceny”
Top
Bottom