- Kwi 2, 2007
- 2,126
- 1,633
- 113
Przepis na ten chleb podał właściciel piekarni rzemieślniczej @gryzmi_.
Ja zamiast kwasu żytniego dodałem zakwas żytni i wyszedł bardzo smaczny chlebek ze strzelającą po upieczeniu skórką. Największą zaletą chleba jest krótki czas od przygotowania (bez czasu przygotowania zakwasu) do wypieku: około 2 godziny.
Chleb Baltanowski
420g wody
725g mąki pszennej typ 750
20g mąki żytniej typ 720
20g mąki żytniej Typ 2000
230g kwasu żytniego/zakwasu żytniego
19g soli
15g świeżych drożdży
Mieszamy wodę z zakwasem i solą, dodajemy drożdże a następnie mąki. Wyrabiamy przez 5-8 minut na niskich obrotach. Leżakowanie ciasta (fermentacja wstępna ) 40min. Formujemy bochenki (porcja na 2 duże chleby) i wkładamy, złączeniem do góry, do koszyczków.
Wyrastanie końcowe około 40-50 minut (powinno przyrosnąć prawie dwukrotnie).
Nie trzeba nacinać, ale można .
Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 230C a następnie 20-25 minut w temperaturze 200C.