Chleb bananowy

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
asika @ 12 Mar 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=466042czyli do zrobienia tego ciasta potrzeba tylko widelca? Coby te jajka rozbeltac i banany podziamdziac?
Ide wlaczyc piekarnik
icon_smile.gif
Dobrym pomyslem byloby uzycie formy do ciasta
rofl.gif

chociaz, nie wiem, czy czynnosc 'pieczenie' nalezy traktowac tez jako wykonanie. Chyba tak, co ?
icon_wink.gif


I jak smakuje ?
icon_smile.gif
 

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
Bozesz jaka ja jestem dziwna...

zapalilam sie by go zrobic , wlaczylam piekarnik i siedze i juz mi sie nie chce - wariatka czy jak?

Robic czy nie robic?

Siedzi w piekarniku podzielony na 3 male porcje - chyba mu 1/2 godziny wystarczy?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
mam nadzieje, ze sie nie przepracowalas
fiesgrins.gif


aby tylko smakowalo
i tak
w mniejszej formie pieczemy krocej
zawsze mozesz sprawdzic nozem lub patyczkiem
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
a dajesz Jasiowi sypac i mieszac??

dobrze, ze (dzieki temu forum zreszta) mam zamrozone banany
dzis moje dziecko wstalo i ni z gruchy poprosilo : "Mamo, zrobmy chlebek bananowy"
I dobrze, ze teraz, bo normalnie nie moge orzechow dawac, jesli chce mu dac kawalek do szkoly. A tak do jutra zniknie
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Aguśś

Member
Wrz 18, 2004
575
0
16
kermidt dzięki za super przepis
anbetung.gif


szybciutko się robi, mało się brudzi a jakie pyszne
icon_smile.gif


właśnie zajadam ciepły z kawą mniam mniam

potem zrobię zdjęcie
icon_mrgreen.gif
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
poltora roku czekalo na pierwsza odwazna
fiesgrins.gif


wszystkim bardzo dziekuje za zdjecia.
 

Aguśś

Member
Wrz 18, 2004
575
0
16
do mnie właśnie zdjęcie przemówiło
icon_mrgreen.gif


oto moje :
 

Załączniki

  • P1040234.JPG
    P1040234.JPG
    34.7 KB · Wyświetleń: 0

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
ale przemawiajace zdjecie. Bardziej mi sie ten chlebek podoba niz wlasny!

Dzis zrobilam w formie muffin. Rodzynki zamiast orzechow i chipsy czekoladowe na wierzch. Nie sprobuje, bo jutro pojda wszystkie z Kuba do szkoly.
Za to moze zdjecie choc pstrykne, bo wygladaja pieknie.
Bylam mocno zaskoczona zagladajac do piekarnika - spodziewalam sie, ze az tak nie wyrosna.

Porcja jest akurat na 12 regularnych.
 

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Melduje, ze moje dzieci zrobily, ja tylko odmierzylam skladniki i pilnowalam by banany sie znalazly w ciescie, a nie w brzuchach i by zbyt energicznie nie mieszaly ; ). Zdjecia nie ma, poniewaz uparly sie na forme w ksztalcie misia, a niech im bedzie. I tu byl blad, za malo ciasta na forme, wyszlo plaskie, a uszy misia nam sie przypalily. Ale w smaku bardzo dobre bylo. Robilam w calosci z maka z grubszego przemialu T80.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Okazalo sie, ze ta ilosc idealnie pasuje na 12 muffin.
Polecam do srodka rodzynki lub zurawine. Z chipsami chekoladowymi sa za suche.

Img_1131.jpg
 

Załączniki

  • Img_1131.jpg
    Img_1131.jpg
    126.5 KB · Wyświetleń: 3

ama

Member
Lis 22, 2005
18
0
0
Świeżo upieczone! Wyjęte z piekarnika 10 minut temu i już została tylko 1/3...
Pyszne! Wilgotne,mmmm...
 

ama

Member
Lis 22, 2005
18
0
0
mam na punkcie tego ciasta obsesję...

czy jeśli zrobię z podwójnej porcji składników to też ładnie wyjdzie?
 

yoanka

Member
Maj 14, 2006
1,077
0
0
kermidt @ 13 Nov 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=621718Okazalo sie, ze ta ilosc idealnie pasuje na 12 muffin.
Polecam do srodka rodzynki lub zurawine. Z chipsami chekoladowymi sa za suche.
Kermidtku, chyba telepatia zadziałała
icon_mrgreen.gif
Robiłam ostatnio i mi się żurawina napatoczyła to ją wrzuciłam i pyszne było. I pomyśleć że bananowe nigdy wcześniej mi się nie udawało
anbetung.gif
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
czasem tak jest, ze trzeba trafic na "swoj" przepis. Ciesze sie, ze w koncu odnioslas sukces
icon_wink.gif
Yoanko.

Ama, wez wieksza blaszke zeby nie wyszedl zakalec, bo ciasto jest ciezkie.
Keksowki i nieco szersze formy "piernikowe czy chlebowe" sa lepsze od prostokatnych i kwadratowych, w ktorych moze byc zakalec na samym srodku.

JotHa, to niestety nie moja zasluga. Zawsze sie staram, ale nie zawsze sie udaje jesli chodzi o zdjecia.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

MMMK3

Member
Mar 30, 2007
418
0
0
No właśnie - mega zakalec! Mój pierwszy w życiu
cry_1.gif
o co chodzi, ciasto upiekłam w standardowej formie rynience - jest smaczne, ale nie puszyste, ma pośrodku klasyczny zakalec, za cieżkie czy co? I tak zjedzone, ale bez entuzjazmu - poradźcie co zmienić?
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
gruebel_2.gif


ciast jest ciezkie i wilgotne (olej i banany) ale zakalca nigdy nie mialam.
przepis banalnie prosty - z programu dla dzieci (nie nastolatkow nawet)
Jedyne co mi do glowy przychodzi to:
- cos nie tak z proszkiem do pieczenia
- za dlugo mieszane? Ciasta z proszkiem najlepiej krotko mieszac i szybko wstawiac do pieca, zeby proszek nie "wyreagowal sie" do konca na blacie kuchennym.

ostatnia rzecz - olej. Niektore sa "ciezsze". Np. sojowy jest jakby bardziej tlusty od slonecznikowego? Ale nie wierze, zeby to moglo miec wplyw.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Nie wiem co z tego wyjdzie, bo piękne żółto- brązowe banany okazały się w środku niedojrzałe i bez smaku.
Piecze się, zobaczymy czy odczaruję swoje bananowozakalcowe fatum.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy