- Sie 28, 2005
- 8,203
- 1,711
- 113
Składniki
Polenta
25 g drobnej kaszki kukurydzianej
150 g wody
25 g masła lub oliwy
Ciasto
150 g zakwasu na ziemniaku i mące ryżowej
2 łyżeczki miodu
150 g mąki gryczanej
pół łyżeczki soli ( 2-3 g)
50 g wody w temperaturze ok. 36 stopni C
Z podanych proporcji wychodzi bochenek o wadze 430 g.
Wykonanie:
1.Do miski wlać miód i zakwas, wymieszać, odstawić.
2.Do garnka wlać wodę, postawić na ogniu, dodać sól i mieszając wsypać kaszę; gotować aż kasza będzie gęsta - mieszać cały czas! ( to trwa 3-5 min); zdjąć kaszę z ognia, dodać masło i dalej mieszać.
3.Kiedy kasza przestygnie tak, ze włożony palec nie parzy – wsypać mąkę i dalej mieszać, mąka powinna połączyć się z kaszą i zebrać w kluski.
4.Dobrze ciepłą mieszaninę przełożyć do miski z zakwasem, dolać 50 g wody i wymieszać na niezbyt gęste ciasto.
5.Miskę przykryć i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce.
6. Po 2 godzinach sprawdzić, zdejmując łyżką wierzchnią warstwę – powinno być widać dziurki powietrza.
7.Przelożyć ciasto do wysmarowanej i wysypanej foremki ( ja użyłam mąki ryżowej grubej, równie dobrze można użyć drobnej kaszy kukurydzianej) .
8.Odstawić na kolejne 2 godziny do wyrastania w ciepłym miejscu i pod przykryciem; powinno być wyraźnie widać przyrost, choć nie jest on wielki.
9. Rozgrzać piekarnik do 230 stopni C i piec 40 minut.
10. Kroić po 24 godzinach.
Inspirację czerpałam z bezglutenowych chlebów mirabbelki i chorwackiego chleba z polentą.
Polenta
25 g drobnej kaszki kukurydzianej
150 g wody
25 g masła lub oliwy
Ciasto
150 g zakwasu na ziemniaku i mące ryżowej
2 łyżeczki miodu
150 g mąki gryczanej
pół łyżeczki soli ( 2-3 g)
50 g wody w temperaturze ok. 36 stopni C
Z podanych proporcji wychodzi bochenek o wadze 430 g.

Wykonanie:
1.Do miski wlać miód i zakwas, wymieszać, odstawić.
2.Do garnka wlać wodę, postawić na ogniu, dodać sól i mieszając wsypać kaszę; gotować aż kasza będzie gęsta - mieszać cały czas! ( to trwa 3-5 min); zdjąć kaszę z ognia, dodać masło i dalej mieszać.
3.Kiedy kasza przestygnie tak, ze włożony palec nie parzy – wsypać mąkę i dalej mieszać, mąka powinna połączyć się z kaszą i zebrać w kluski.
4.Dobrze ciepłą mieszaninę przełożyć do miski z zakwasem, dolać 50 g wody i wymieszać na niezbyt gęste ciasto.
5.Miskę przykryć i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce.
6. Po 2 godzinach sprawdzić, zdejmując łyżką wierzchnią warstwę – powinno być widać dziurki powietrza.
7.Przelożyć ciasto do wysmarowanej i wysypanej foremki ( ja użyłam mąki ryżowej grubej, równie dobrze można użyć drobnej kaszy kukurydzianej) .
8.Odstawić na kolejne 2 godziny do wyrastania w ciepłym miejscu i pod przykryciem; powinno być wyraźnie widać przyrost, choć nie jest on wielki.
9. Rozgrzać piekarnik do 230 stopni C i piec 40 minut.
10. Kroić po 24 godzinach.

Inspirację czerpałam z bezglutenowych chlebów mirabbelki i chorwackiego chleba z polentą.