Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb cebulowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 932876" data-attributes="member: 2721"><p><span style="font-size: 26px">[ATTACH=full]48456[/ATTACH]</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p></p><p> </p><p></p><p> 1 szklanka ciepłej wody</p><p></p><p> 1 opakowanie drożdży instant (7g)</p><p></p><p> 1/2 kg mąki pszennej typ 650</p><p></p><p> 4 łyżki mąki żytniej</p><p> 2 łyżki oleju</p><p></p><p> 1 duża cebula</p><p> łyżka soli</p><p> olej do natłuszczenia blachy </p><p></p><p> </p><p></p><p> Cebulę obrać, drobno pokroić w kostkę. Usmażyć na patelni na 2 łyżkach oleju, aż będzie złota. </p><p></p><p> </p><p></p><p> Drożdże wymieszać w misce z mąkami, dodać szczyptę cukru ( -wtedy drożdże lepiej wyrastają), sól oraz podsmażoną cebulę i wodę. Zagnieść dobrze ciasto. Wyrabiać je tak długo, aż przestanie kleić się do dłoni . W razie potrzeby podsypać trochę maki. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. </p><p></p><p> Przygotować formę, w której będziemy piec chleb - wysmarować ją olejem, co zapobiegnie przyklejeniu się chleba.</p><p></p><p> Ponownie zagnieść ciasto. Uformować bochenek i ułożyć go w formie/blaszce. Nakryć je ściereczką, po czym odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. </p><p></p><p> </p><p></p><p> Powierzchnię chleba posmarować rozmąconym jajkiem, dzięki czemu zyska piękny połysk. Można na chlebie wykonać ukośne nacięcia. Chleb można posypać makiem lub sezamem.</p><p></p><p> Po 30 minutach wstawiamy chleb do nagrzanego do 200 st. C piekarnika.</p><p> Po 10 minutach pieczenia spryskać wnętrze piekarnika wodą ( np. spryskiwaczem do kwiatków, zapobiegnie to wytworzeniu się twardej skórki).</p><p></p><p> Następnie zmniejszyć temperaturę do 190 st.C i piec jeszcze 30 min.</p><p> </p><p> Ten chleb zazwyczaj piekę w formie - keksówce wielkości 26x8 cm, przepis jest na taką właśnie formę. Jeśli chcemy piec w większej, trzeba podwoić składniki. </p><p></p><p> Chleb da się także formować w bochenki, tak, jak zrobiłam tym razem. Nie traci on kształtu podczas pieczenia.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 932876, member: 2721"] [SIZE=10][ATTACH=full]48456[/ATTACH] [/SIZE] 1 szklanka ciepłej wody 1 opakowanie drożdży instant (7g) 1/2 kg mąki pszennej typ 650 4 łyżki mąki żytniej 2 łyżki oleju 1 duża cebula łyżka soli olej do natłuszczenia blachy Cebulę obrać, drobno pokroić w kostkę. Usmażyć na patelni na 2 łyżkach oleju, aż będzie złota. Drożdże wymieszać w misce z mąkami, dodać szczyptę cukru ( -wtedy drożdże lepiej wyrastają), sól oraz podsmażoną cebulę i wodę. Zagnieść dobrze ciasto. Wyrabiać je tak długo, aż przestanie kleić się do dłoni . W razie potrzeby podsypać trochę maki. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przygotować formę, w której będziemy piec chleb - wysmarować ją olejem, co zapobiegnie przyklejeniu się chleba. Ponownie zagnieść ciasto. Uformować bochenek i ułożyć go w formie/blaszce. Nakryć je ściereczką, po czym odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Powierzchnię chleba posmarować rozmąconym jajkiem, dzięki czemu zyska piękny połysk. Można na chlebie wykonać ukośne nacięcia. Chleb można posypać makiem lub sezamem. Po 30 minutach wstawiamy chleb do nagrzanego do 200 st. C piekarnika. Po 10 minutach pieczenia spryskać wnętrze piekarnika wodą ( np. spryskiwaczem do kwiatków, zapobiegnie to wytworzeniu się twardej skórki). Następnie zmniejszyć temperaturę do 190 st.C i piec jeszcze 30 min. Ten chleb zazwyczaj piekę w formie - keksówce wielkości 26x8 cm, przepis jest na taką właśnie formę. Jeśli chcemy piec w większej, trzeba podwoić składniki. Chleb da się także formować w bochenki, tak, jak zrobiłam tym razem. Nie traci on kształtu podczas pieczenia. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb cebulowy
Top
Bottom