Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Chleb codzienny
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="dziunia" data-source="post: 1119084" data-attributes="member: 151"><p>Jak wyrastasz w koszyczku, lub innym ażurowym naczyniu, to trzeba koniecznie jeszcze w reklamówkę to zapakować i zawiązać tak, żeby powietrza było w środku tez trochę. Takie opakowanie zapobiega wysychaniu skórki podczas rośnięcia chleba, a to jest najczęściej powodem zbyt grubej i twardej skórki po upieczeniu. Taka skórka powstaje też jak za długo chleb pieczemy, ale Twój nie jest zbyt spieczony, więc podejrzewam, że wysechł po prostu podczas rośnięcia mimo tej miski, która jest bardziej szczelna od koszyczka. Lepiej zamiast ściereczki nakryć miskę folią, lub włozyć ją do reklamówki. Możesz też wyrastać chleb w durszlaku i reklamówce.</p><p>A co do nawilżania podczas pieczenia, to dla skórki największe znaczenie ma nawilżenie piekarnika na początku, czyli albo psikasz na ścianki piekarnika wodę na początku pieczenia, albo wstawiasz blachę (nagrzewasz ją wcześniej, ma byc gorąca) na którą wlewasz ok. 1/3 szklanki zimnej wody, potem blachę wyjmujesz po 10 minutach i wypuszczasz resztę pary. Ten zabieg powoduje, że skórka będzie cienka i chrupiąca. Pod koniec pieczenia spryskujesz chleb ale głównie po to, żeby skórka błyszczała, ona jest juz uformowana i to spryskanie nie wpłynie juz na jej grubość.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="dziunia, post: 1119084, member: 151"] Jak wyrastasz w koszyczku, lub innym ażurowym naczyniu, to trzeba koniecznie jeszcze w reklamówkę to zapakować i zawiązać tak, żeby powietrza było w środku tez trochę. Takie opakowanie zapobiega wysychaniu skórki podczas rośnięcia chleba, a to jest najczęściej powodem zbyt grubej i twardej skórki po upieczeniu. Taka skórka powstaje też jak za długo chleb pieczemy, ale Twój nie jest zbyt spieczony, więc podejrzewam, że wysechł po prostu podczas rośnięcia mimo tej miski, która jest bardziej szczelna od koszyczka. Lepiej zamiast ściereczki nakryć miskę folią, lub włozyć ją do reklamówki. Możesz też wyrastać chleb w durszlaku i reklamówce. A co do nawilżania podczas pieczenia, to dla skórki największe znaczenie ma nawilżenie piekarnika na początku, czyli albo psikasz na ścianki piekarnika wodę na początku pieczenia, albo wstawiasz blachę (nagrzewasz ją wcześniej, ma byc gorąca) na którą wlewasz ok. 1/3 szklanki zimnej wody, potem blachę wyjmujesz po 10 minutach i wypuszczasz resztę pary. Ten zabieg powoduje, że skórka będzie cienka i chrupiąca. Pod koniec pieczenia spryskujesz chleb ale głównie po to, żeby skórka błyszczała, ona jest juz uformowana i to spryskanie nie wpłynie juz na jej grubość. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Chleb codzienny
Top
Bottom