Chleb codzienny

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Gru 22, 2004
4,737
96
48
Chleb codzienny
Chleb mieszany pszenno-zytni na zakwasie
przepis pochodzi z niemieckiego forum www.der-Sauerteig.de , ale zostal przeze mnie lekko zmieniony




Czas: 45 min przygotowanie + 90 min wyrastanie + 45 min pieczenie

Składniki:
400 g zaczynu (inaczej 3-fazowego ciasta zakwaszonego z mąki żytniej)
100 g mąki żytniej chlebowej (ja użyłam typ 720)
300 g mąki pszennej
150 ml letniej wody (lub maślanki)
2 płaskie łyżeczki soli
szczypta czarnego pieprzu (zmielonego)
1 łyżeczka cukru
20 ml oleju

Przygotowanie:
Składniki wymieszać w misce, wyrabiać ok. 5 minut, aby otrzymać gładkie i elastyczne ciasto: W razie potrzeby dodać mąki lub wody. Odstawić na 20 min i jeszcze raz 5 min wyrabiać. Uformować podłużny bochenek, przełożyć do dobrze wysypanej mąką miski lub koszyka. Pozostawić do wyrośnięcia w cieple na ok. 2 godz. W chlodnym miejscu moze rosnac i 6 godz. Ja go zostawiam czesto na noc w lodowce i po lekkim ociepleniu w kuchni pieke dopiero rano. Powinien prawie podwoić swoją objętość.
Przełożyć na blachę wyłożoną papierem lub kamień i wsunąć do piekarnika nagrzanego do 230 st.C.

Pieczenie:
10 min temp. 230 st.C, (na dno mozna polozyc pojemnik z wodą lub spryskać piekarnik przed), obniżyć temp do ok 200 st.C i piec jeszcze ok. 35 min.
______________________
To jest chleb upieczony przeze mnie wg tego przepisu. Zamiast wody dalam jednak maslanke, pol na pol zmieszana z woda. Udało mi się nareszcie uzyskać prawdziwy chleb codzienny. Neutralny w smaku, pasujący do wszystkiego. Z wyglądu jak nasz chleb sklepowy, szczególnie w przekroju. Łatwy do wykonania, mający zalety obydwu gatunków tzn. żytniego i pszennego: prosty do wyrabiania, w przeciwieństwie do chlebów tylko z mąki żytniej (nie klei się tak potwornie) i nie wymaga aż tak długiego wyrabiania jak chleby z mąki pszennej, zachowujący dobrze formę bochenka bez dodatkowych akcesoriów w postaci misek, durszlaków itp. Bardzo polecam!

codzienny_przekr.jpg
kukurydziany042.JPG
 

Załączniki

  • codzienny_przekr.jpg
    codzienny_przekr.jpg
    40.5 KB · Wyświetleń: 15
  • kukurydziany042.JPG
    kukurydziany042.JPG
    305.9 KB · Wyświetleń: 15
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
zrobilam dziś na szybko ten chlebek (bo skopsałam zakwas piwny do chleba liski :oops: ) i naprawdę ekstra jest!

bardzo fajny chleb, prosty, kwaskowaty, pieczony w dość niskiej temperaturze.
Wyszła mi neizbyt chrupiąca skórka, ale sam chleb jest bardzo smaczny

naprawde polecam! No i ma świetną konsystencję! A jak urósł! Jak na drożdzach, a jets bez grama drożdzy! Wyszedł mi olbrzymi, wiejski bochen!
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
acha, koszyczek mnie zawiódł, i nie chciał wypuscić chebka, dlatego taki nierówny jest :mrgreen:

krojony na ciepło, wiec troche soe porwał

resizedimg29365mw.jpg
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Małgos, raczej polecam ten z zmieniakami na nastepna próbę. Zrob go wieczorem i ztstaw w chłodnym miejscu do rana (np na 8 godzin) - urosnei na cala foremke i bedzie super. Ja musialam powiekszyc ilosc wody jednak.

Polecam ten z ziemniakami, bo chociaz ten jest fajny, to tamten jest nieporównanie lepszy.
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Paź 30, 2004
27,445
3
38
No i to jest to :banana: To jest ten smak którego szukałam :dance: Wprawdzie wyszedł mi trochę plaskaty ale to pewnie dlatego że w ogóle był dość gęsty w trakcie zagniatania.Następnym razem dodam więcej mleka.I już myślałam że nie ruszy-wyrastał w letnim piekarniku prawie 5 godzin zanim podwoił objętość.Oczywiście mimo wysypania miski gigantyczną ilościa mąki przykleił się do niej na samym środku,ale to nic bo w smaku jest boski :mrgreen:
Mirabbelko dziękuję za wspaniały przepis :anbetung: :anbetung: :anbetung:
A tu na dowód zdjęcia

chlebcodz14ke.jpg


chlebcodz22jf.jpg
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
pięęękne to drugie zdjęcie!!!
pierwsze też!
czyli, to, że on się przykleja do koszyczka, to jego cecha po prostu!

ciekawe czmeu CI tak długo rósł, u mnie to były 2 godziny chyba... mze ta maslanka...
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
acha i mi wyszedł blady i w ogole nei chcial sie przyrumienc bardzo długo... jak myslicie, dlaczego?
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Paź 30, 2004
27,445
3
38
Małgosia,u mnie prawie wszystkie chleby na samym zakwasie tak słabo rosną.Nie wiem dlaczego,przecież zakwas sam rośnie bardzo,pilnuję żeby chleb miał ciepło podczas wyrastania itede.Zdarza się że ciasto rośnie dobrze ale zawsze w przypadku foremkowych się to zdarzało.Bochenki nie chcą,ale ja je zmuszę :mrgreen:
Mój też był długo blady.Tam jest tylko łyżeczka cukru i to chyba dlatego.
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Dziunia, to ja ci radze, wyrastaj je w nocy w zimnie
icon_smile.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Paź 30, 2004
27,445
3
38
I chyba tak następnym razem zrobię,bo razowce foremkowe zostawiam własnie na noc i sa pięknie wyrośnięte.
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Gru 22, 2004
4,737
96
48
tak sie zachecilam Waszymi zdjeciami, ze..... u mnie tez juz rosnie. A mialam sie zajac konfekcjonowaniem zakwasu :dump:

W kuchni wyrasta juz 3 godzine i pewnie mu jeszcze troche zejdzie. moze to taki dzien kiepski na wyrastanie.

Piekne te Wasze chleby - jestem zachwycona :banana:

A nie probwalyscie posmarowac woda w ostatnich sekundach, wtedy zdecydowanie ciemnieje skorka
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
znaczy otworzyc piekarnik w czasie pieczenia? nie próbowałam, ale moj był taki umącozny, że by chyba breja wyszła.

już w wątku o drożdzach to pisałam, ale i tu napiszę, żeby było wiadomo, co i jak...

z ogonówką i pomidorkiem na wierzchu. pyszne były. z zimnym masełkiem. pytam tatę: tata, a skąd masz świeży chleb, przecież dziś nie piekłam. A tata: no to przecież ten Twój wczorajszy omączony mutant.

nie mam więcej pytań.

dziś jest jeszcze lepszy niż wcozraj (w co ciężko uwierzyć, chociaż dla mnie i tak numerem jeden jest chlebek z ziemniakami - bosssski!)