Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Chleb codzienny
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="pinkink" data-source="post: 455230" data-attributes="member: 3260"><p><span style="color: #3333FF"><span style="font-family: 'Comic Sans Ms'">Udal sie!</span></span></p><p><span style="color: #3333FF"><span style="font-family: 'Comic Sans Ms'">Nie wierzylam, ze to mozliwe, ale upieklam chleb na zakwasie!</span></span></p><p><span style="color: #3333FF"><span style="font-family: 'Comic Sans Ms'"></span></span></p><p><span style="color: #3333FF"><span style="font-family: 'Comic Sans Ms'">Dziekuje Ci, Mirelko. Bez Ciebie byloby to niemozliwe.</span></span></p><p><span style="color: #3333FF"><span style="font-family: 'Comic Sans Ms'"></span></span></p><p><span style="color: #3333FF"><span style="font-family: 'Comic Sans Ms'">A teraz po kolei. Dwa etapy ciasta zakwaszanego przeszly mniej wiecej bez zaklocen. Po trzeciej dosypce jednak nie ruszylam ciasta az po ....8 godzinach! Nie moglam, bo bylam poza domem. Myslalam, ze wszystko stracone, ale dosypalam czego trzeba, pomieszalam--bylo strasznie klejace-- i wsadzilam do wysypanego owsianymi otrebami, Roemertopfa.</span></span></p><p><span style="color: #3333FF"><span style="font-family: 'Comic Sans Ms'">Pamietalam, zeby garnek wsadzac do zimnego pieca. Odczekalam przepisowe 2 godziny az do wyrosniecia.</span></span></p><p><span style="color: #3333FF"><span style="font-family: 'Comic Sans Ms'">Wyroslo nad podziw duze! Poniewaz wlaczylam piec, totez nalozylam na garnek pokrywe. Nie bylam do tego bardzo przekonana, bo ciasto ciagle roslo, ale coz... [ATTACH=full]6448[/ATTACH]</span></span></p><p><span style="color: #3333FF"><span style="font-family: 'Comic Sans Ms'">Po osiagnieciu wlasciwej temperatury (446*F), usilowalam zdjec pokrywe, co wcale nie bylo latwe. Wreszcie sie udalo.</span></span></p><p><span style="color: #3333FF"><span style="font-family: 'Comic Sans Ms'">Odtad trzymalam chleb w piecu jakies 10-15 minut.</span></span></p><p><span style="color: #3333FF"><span style="font-family: 'Comic Sans Ms'"></span></span></p><p><span style="color: #3333FF"><span style="font-family: 'Comic Sans Ms'">Udal sie bardzo, mimo ekscentrycznego ksztaltu.)) Ma dol wybrzuszony za to wierzch plaski jak stol. [ATTACH=full]6449[/ATTACH]Teraz, 17 godzin po wypieku troche sie zapadl i kromki wygladaja jak lodeczki.[ATTACH=full]6453[/ATTACH]</span></span></p><p><span style="color: #3333FF"><span style="font-family: 'Comic Sans Ms'"></span></span></p><p><span style="color: #3333FF"><span style="font-family: 'Comic Sans Ms'">Ale zadnego zakalca!</span></span></p><p><span style="color: #3333FF"><span style="font-family: 'Comic Sans Ms'">Nastepnym razem sprobuje upiec go w tradycyjnym ksztalcie tylko wczesniej kupie wlasciwy koszyczek.</span></span></p><p><span style="color: #3333FF"><span style="font-family: 'Comic Sans Ms'">Smakuje jak wiejski chleb, ktory zdarzylo mi sie jesc moze dwa razy w zyciu.</span></span></p><p> <span style="color: #3333FF"><span style="font-family: 'Comic Sans Ms'">Jest swietny! Wilgotny i dziurawy.[ATTACH=full]6452[/ATTACH]</span></span></p><p><span style="color: #3333FF"><span style="font-family: 'Comic Sans Ms'">Dzisiaj, najdalej jutro zaczynie nastepny chleb.</span></span></p><p><span style="color: #3333FF"><span style="font-family: 'Comic Sans Ms'"></span></span></p><p><span style="color: #3333FF"><span style="font-family: 'Comic Sans Ms'">Dziekuje jeszcze raz Tobie, Mirabelko i wszystkim pozostalym.</span></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="pinkink, post: 455230, member: 3260"] [COLOR=#3333FF][FONT=Comic Sans Ms]Udal sie! Nie wierzylam, ze to mozliwe, ale upieklam chleb na zakwasie! Dziekuje Ci, Mirelko. Bez Ciebie byloby to niemozliwe. A teraz po kolei. Dwa etapy ciasta zakwaszanego przeszly mniej wiecej bez zaklocen. Po trzeciej dosypce jednak nie ruszylam ciasta az po ....8 godzinach! Nie moglam, bo bylam poza domem. Myslalam, ze wszystko stracone, ale dosypalam czego trzeba, pomieszalam--bylo strasznie klejace-- i wsadzilam do wysypanego owsianymi otrebami, Roemertopfa. Pamietalam, zeby garnek wsadzac do zimnego pieca. Odczekalam przepisowe 2 godziny az do wyrosniecia. Wyroslo nad podziw duze! Poniewaz wlaczylam piec, totez nalozylam na garnek pokrywe. Nie bylam do tego bardzo przekonana, bo ciasto ciagle roslo, ale coz... [ATTACH=full]6448[/ATTACH] Po osiagnieciu wlasciwej temperatury (446*F), usilowalam zdjec pokrywe, co wcale nie bylo latwe. Wreszcie sie udalo. Odtad trzymalam chleb w piecu jakies 10-15 minut. Udal sie bardzo, mimo ekscentrycznego ksztaltu.)) Ma dol wybrzuszony za to wierzch plaski jak stol. [ATTACH=full]6449[/ATTACH]Teraz, 17 godzin po wypieku troche sie zapadl i kromki wygladaja jak lodeczki.[ATTACH=full]6453[/ATTACH] Ale zadnego zakalca! Nastepnym razem sprobuje upiec go w tradycyjnym ksztalcie tylko wczesniej kupie wlasciwy koszyczek. Smakuje jak wiejski chleb, ktory zdarzylo mi sie jesc moze dwa razy w zyciu. Jest swietny! Wilgotny i dziurawy.[ATTACH=full]6452[/ATTACH] Dzisiaj, najdalej jutro zaczynie nastepny chleb. Dziekuje jeszcze raz Tobie, Mirabelko i wszystkim pozostalym.[/FONT][/COLOR][FONT=Comic Sans Ms][/FONT] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Chleb codzienny
Top
Bottom