Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Chleb codzienny
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="mirabbelka" data-source="post: 455908" data-attributes="member: 232"><p>zanim Beata Ci odpowie ja sie podziele z Toba moimi przemysleniami.</p><p></p><p>Foliowa torebka zatrzymuje wilgoc oczywiscie w glinie. Cala idea pieczenia w garnku glinianym ma zapobiegac wysuszaniu chleba w piekarnikach domowych i stworzenia mu warunkow podobnych do pieca chlebowego.</p><p>Namoczona glina wysychajac paruje i oddaje wilgoc chlebowi, ktorego potem skorka jest bardziej delikatna. Jesli garnek stoi w czasie wyrastania chleba przez kilka godzin, i do tego w cieple, to ta wilgoc w miedzyczasie wyparuje, a przeciez ma to zrobic dopiero w piekarniku. Wiec szczelny kapturek powoduje, ze garnek troche sie moze spoci, ale odda wilgoc dopiero tam gdzie trzeba.</p><p></p><p>Jesli chodzi o powolne wyrastanie chleba w zimnie, to daje ono lepszy rownomierny miazsz chleba po wypieczeniu, wolniejsze uwalnianie co2 w czasie wyrastania, oraz, co szczegolnie wazne w chlebach z mak razowych, daje pelniejszy aromat chleba.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="mirabbelka, post: 455908, member: 232"] zanim Beata Ci odpowie ja sie podziele z Toba moimi przemysleniami. Foliowa torebka zatrzymuje wilgoc oczywiscie w glinie. Cala idea pieczenia w garnku glinianym ma zapobiegac wysuszaniu chleba w piekarnikach domowych i stworzenia mu warunkow podobnych do pieca chlebowego. Namoczona glina wysychajac paruje i oddaje wilgoc chlebowi, ktorego potem skorka jest bardziej delikatna. Jesli garnek stoi w czasie wyrastania chleba przez kilka godzin, i do tego w cieple, to ta wilgoc w miedzyczasie wyparuje, a przeciez ma to zrobic dopiero w piekarniku. Wiec szczelny kapturek powoduje, ze garnek troche sie moze spoci, ale odda wilgoc dopiero tam gdzie trzeba. Jesli chodzi o powolne wyrastanie chleba w zimnie, to daje ono lepszy rownomierny miazsz chleba po wypieczeniu, wolniejsze uwalnianie co2 w czasie wyrastania, oraz, co szczegolnie wazne w chlebach z mak razowych, daje pelniejszy aromat chleba. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Chleb codzienny
Top
Bottom