Przepis, sposób robienia i składania ciasta pochodzą z:
http://happyhomebaking.blogspot.com/2007/0...and-twirls.html
oraz
http://bakingfiend.blogspot.com/2006_11_01_archive.html
Pasta czekoladowa:
Dodać miksturę jajeczną do mleka i podgrzewać na małym ogniu stale mieszając do mocnego zgęstnienia. Dodać masło i mieszać aż całe się wchłonie.
Zostawić pastę do wystygnięcia i rozwałkować na kwadrat 14 x 14 cm ( na folii plastikowej)
Włożyć do lodówki
Ciasto drożdżowe:
żółtko z 1 łyżką wody
Wymieszać wszystkie składniki oprócz masła. Wyrabiać przez 8 min i dodać masło. Dalej wyrabiać aż ciasto będzie gładkie. Pozostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Kiedy 1,5 raza powiększy rozmiar, umieścić ciasto w lodówce na 1 godzinę.
Po 1 godzinie, rozwałkować ciasto na kwadrat 25x25. Umieść kwadrat z pasty czekoladowej na środku ciasta. Zagiąć ciasto z każdej strony zasłaniając szczelnie czekoladę i dobrze docisnąć łączenia. Rozwałkować na prostokąt 45 x 21 cm. Złożyć na trzy razy (tak jak list). Włożyć do lodówki na 1 godzinę
Po godzinie powtórzyć powyższy krok (wałkowanie i złożenie na 3 razy). Zostawić na 10 min.
Po 10 min. rozwałkować ciasto na prostokąt 14x30cm. Przeciąć w środku (wzdłuż boku 30cm), ale nie całkowicie,(pozostawić na około 3cm u góry), a następnie skręcić pasma i okręcić je wokół siebie.
Włożyć zwinięte ciasto do formy i pozostawić w temp. pokojowej aż ciasto wyrośnie do 80% formy.
Posmarować chleb żółtkiem rozbełtanym z wodą.
Piec w 190° C przez 35-40 min w nagrzanym piecu. (Wstępnie nagrzewanie piekarnika 200° C)
Moje uwagi:
- Użyłam świeżych drożdży (zrobiłam zaczyn)
- Masło dodałam rozpuszczone
- Pasta czekoladowa musi być naprawdę bardzo gęsta (przy pierwszym podejściu do tego przepisu próbowałam zrobić bułki tym sposobem : http://www001.upp.so-net.ne.jp/e-pan/choco.../chocobread.htm i nie zagęściłam dostatecznie pasty, która po wałkowaniu i składaniu ciasta była wszędzie tylko nie w bułeczkach
)
http://happyhomebaking.blogspot.com/2007/0...and-twirls.html
oraz
http://bakingfiend.blogspot.com/2006_11_01_archive.html
Pasta czekoladowa:
- 20 gram mąki
- 50 gram cukru
- 1 białko
- 80 ml mleka
- 18 gram kakao
- 10 gram masła
Dodać miksturę jajeczną do mleka i podgrzewać na małym ogniu stale mieszając do mocnego zgęstnienia. Dodać masło i mieszać aż całe się wchłonie.
Zostawić pastę do wystygnięcia i rozwałkować na kwadrat 14 x 14 cm ( na folii plastikowej)
Włożyć do lodówki
Ciasto drożdżowe:
- 150 gram mąki chlebowej
- 150 gram maki
- 5 gram drożdży instant
- 3 gramy soli
- 125 ml mleka
- 1 jajko
- 60 gram cukru pudru
- 50 gram masła
żółtko z 1 łyżką wody
Wymieszać wszystkie składniki oprócz masła. Wyrabiać przez 8 min i dodać masło. Dalej wyrabiać aż ciasto będzie gładkie. Pozostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Kiedy 1,5 raza powiększy rozmiar, umieścić ciasto w lodówce na 1 godzinę.
Po 1 godzinie, rozwałkować ciasto na kwadrat 25x25. Umieść kwadrat z pasty czekoladowej na środku ciasta. Zagiąć ciasto z każdej strony zasłaniając szczelnie czekoladę i dobrze docisnąć łączenia. Rozwałkować na prostokąt 45 x 21 cm. Złożyć na trzy razy (tak jak list). Włożyć do lodówki na 1 godzinę
Po godzinie powtórzyć powyższy krok (wałkowanie i złożenie na 3 razy). Zostawić na 10 min.
Po 10 min. rozwałkować ciasto na prostokąt 14x30cm. Przeciąć w środku (wzdłuż boku 30cm), ale nie całkowicie,(pozostawić na około 3cm u góry), a następnie skręcić pasma i okręcić je wokół siebie.
Włożyć zwinięte ciasto do formy i pozostawić w temp. pokojowej aż ciasto wyrośnie do 80% formy.
Posmarować chleb żółtkiem rozbełtanym z wodą.
Piec w 190° C przez 35-40 min w nagrzanym piecu. (Wstępnie nagrzewanie piekarnika 200° C)
Moje uwagi:
- Użyłam świeżych drożdży (zrobiłam zaczyn)
- Masło dodałam rozpuszczone
- Pasta czekoladowa musi być naprawdę bardzo gęsta (przy pierwszym podejściu do tego przepisu próbowałam zrobić bułki tym sposobem : http://www001.upp.so-net.ne.jp/e-pan/choco.../chocobread.htm i nie zagęściłam dostatecznie pasty, która po wałkowaniu i składaniu ciasta była wszędzie tylko nie w bułeczkach
