Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb czosnkowo - serowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1362341" data-attributes="member: 2721"><p><u>[ATTACH=full]78066[/ATTACH]</u></p><p><u></u></p><p><u>zaczyn:</u></p><p>150 ml wody </p><p>1 opakowanie drożdży instant (7 g)</p><p>1 łyżeczka cukru </p><p>100 g mąki pszennej typ 650 </p><p>--------------------------</p><p><u>ciasto:</u></p><p>250 ml wody </p><p>ok. 400 mąki pszennej typ 650</p><p>2 łyżki mąki żytniej </p><p>2 łyżki oleju</p><p>1 łyżeczka soli</p><p></p><p><u>masło czosnkowe:</u></p><p>2 łyżki masła</p><p>2 łyżki siekanej natki pietruszki</p><p>5 ząbków czosnku</p><p>1 łyżeczka soli</p><p></p><p>ok. 1/2 szklanki startego ostrego sera, np. cheddar, parmezan, grana padano</p><p></p><p>1. Drożdże rozmieszać w 150 ml ciepłej wody, dodając cukier i tyle mąki, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na ok. 20 min, by drożdże zaczęły pracować.</p><p></p><p>2. Do przygotowanego zaczynu dodać wodę, olej i sól. Wymieszać. Następnie wsypać mąkę razową, mąkę typu 650 i wyrobić na gładkie, spójne ciasto. W razie potrzeby podsypać więcej mąki, ale nie za dużo, by chleb nie wyszedł za twardy, najlepiej dodawać stopniowo. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. </p><p></p><p>Przygotować masło czosnkowe: w małym rondelku rozpuścić masło. Zdjąć z ognia, dodać przeciśnięty czosnek, pietruszkę oraz sól, wymieszać. </p><p></p><p>3. Po tym czasie ciasto wyrobić ponownie, odgazować, uderzając w nie dłonią, i uformować z niego prostokąt. </p><p></p><p>Ciasto posmarować równomiernie przygotowanym masłem czosnkowym i posypać startym serem. ok. łyżkę sera pozostawić, do posypania później chleba z wierzchu. </p><p></p><p>Ciasto zrolować jak roladę, umieścić w podłużnej formie do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Do rondelka, w którym </p><p>robiliśmy masło czosnkowe wlać ok. 2 łyżki mleka. Mlekiem o aromacie czosnku posmarować chleb.</p><p></p><p>4. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. przez 10 minut. Po tym czasie spryskać wnętrze piekarnika wodą i obniżyć temperaturę do 180 st. Piec jeszcze 20-30 minut, do suchego patyczka. Na 10 minut przed końcem pieczenia chleb posypać resztą sera. Upieczony chleb studzić na kratce, wyjęty z formy.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1362341, member: 2721"] [U][ATTACH=full]78066[/ATTACH] zaczyn:[/U] 150 ml wody 1 opakowanie drożdży instant (7 g) 1 łyżeczka cukru 100 g mąki pszennej typ 650 -------------------------- [U]ciasto:[/U] 250 ml wody ok. 400 mąki pszennej typ 650 2 łyżki mąki żytniej 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli [U]masło czosnkowe:[/U] 2 łyżki masła 2 łyżki siekanej natki pietruszki 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka soli ok. 1/2 szklanki startego ostrego sera, np. cheddar, parmezan, grana padano 1. Drożdże rozmieszać w 150 ml ciepłej wody, dodając cukier i tyle mąki, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na ok. 20 min, by drożdże zaczęły pracować. 2. Do przygotowanego zaczynu dodać wodę, olej i sól. Wymieszać. Następnie wsypać mąkę razową, mąkę typu 650 i wyrobić na gładkie, spójne ciasto. W razie potrzeby podsypać więcej mąki, ale nie za dużo, by chleb nie wyszedł za twardy, najlepiej dodawać stopniowo. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Przygotować masło czosnkowe: w małym rondelku rozpuścić masło. Zdjąć z ognia, dodać przeciśnięty czosnek, pietruszkę oraz sól, wymieszać. 3. Po tym czasie ciasto wyrobić ponownie, odgazować, uderzając w nie dłonią, i uformować z niego prostokąt. Ciasto posmarować równomiernie przygotowanym masłem czosnkowym i posypać startym serem. ok. łyżkę sera pozostawić, do posypania później chleba z wierzchu. Ciasto zrolować jak roladę, umieścić w podłużnej formie do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Do rondelka, w którym robiliśmy masło czosnkowe wlać ok. 2 łyżki mleka. Mlekiem o aromacie czosnku posmarować chleb. 4. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. przez 10 minut. Po tym czasie spryskać wnętrze piekarnika wodą i obniżyć temperaturę do 180 st. Piec jeszcze 20-30 minut, do suchego patyczka. Na 10 minut przed końcem pieczenia chleb posypać resztą sera. Upieczony chleb studzić na kratce, wyjęty z formy. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb czosnkowo - serowy
Top
Bottom