Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb dietetyczny o wysokiej zawartości białka
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="inula" data-source="post: 1259142" data-attributes="member: 12086"><p>Przepis pochodzi z książki Beatrice Ojakangas &quot;CHLEB - Pieczemy w domu&quot;</p><p></p><p>Przepis na 2 bochenki:</p><p></p><p>3 szklanki ciepłej wody (40-45 st)</p><p>2 paczki suchych drożdży granulowanych </p><p>1/4 szklanki miodu</p><p>3 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej</p><p>1/4 szklanki zarodków pszennych</p><p>1/2 szklanki mąki sojowej</p><p>3/4 szklanki odtłuszczonego mleka w proszku</p><p>2 łyżeczki soli</p><p>2 łyżki oliwy</p><p>3/4 szklanki mąki pszennej chlebowej</p><p></p><p>Drożdze rozczynić z miodem w ciepłej wodzie. Odstawić na 5 minut. Jak drożdże się już spienią dodać mąkę pełnoziarnistą i dokładnie wymieszać. Potem dodać zarodki pszenne, mąką sojową, mleko w proszku, sól i oliwę. Dokładnie całość wymieszać. Teraz należy dodawać po 1 szklance mąkę chlebową, mieszając ciasto po każdym dodawaniu porcji mąki. Wyłożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać, aż zrobi się gładkie i elastyczne. </p><p>Miskę wysmarować olejem i włożyć wyrobione ciasto, odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Następnie zbić ciasto i podzielić na dwie części, z każdej uformować bochenek, który włożyć do wysmarowanej tłuszczem keksówki. Odstawić do ponownego wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość.</p><p>Piekarnik rozgrzać do temp. 175st. Piec 45-50 minut, aż bochenki będą odchodzić od ścianek foremek, a stukając w nie będzie słychać głuchy odgłos.</p><p>Wyjąć bochenki z foremek i ostudzić na kratce.</p><p></p><p>Ja nie miałam mąki sojowej, użyłam owsianą. Poza tym wyrabiałam ciasto w maszynie, według instrukcji: najpierw płynne, potem sypkie, na końcu drożdże. Ustawiłam program na wyrabianie ciasta, potem wyjęłam, przełożyłam do naoliwionej miski i dalej już wg przepisu. </p><p></p><p>Mój wyszedł tak:</p><p></p><p>[ATTACH=full]71252[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="inula, post: 1259142, member: 12086"] Przepis pochodzi z książki Beatrice Ojakangas "CHLEB - Pieczemy w domu" Przepis na 2 bochenki: 3 szklanki ciepłej wody (40-45 st) 2 paczki suchych drożdży granulowanych 1/4 szklanki miodu 3 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej 1/4 szklanki zarodków pszennych 1/2 szklanki mąki sojowej 3/4 szklanki odtłuszczonego mleka w proszku 2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy 3/4 szklanki mąki pszennej chlebowej Drożdze rozczynić z miodem w ciepłej wodzie. Odstawić na 5 minut. Jak drożdże się już spienią dodać mąkę pełnoziarnistą i dokładnie wymieszać. Potem dodać zarodki pszenne, mąką sojową, mleko w proszku, sól i oliwę. Dokładnie całość wymieszać. Teraz należy dodawać po 1 szklance mąkę chlebową, mieszając ciasto po każdym dodawaniu porcji mąki. Wyłożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać, aż zrobi się gładkie i elastyczne. Miskę wysmarować olejem i włożyć wyrobione ciasto, odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Następnie zbić ciasto i podzielić na dwie części, z każdej uformować bochenek, który włożyć do wysmarowanej tłuszczem keksówki. Odstawić do ponownego wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość. Piekarnik rozgrzać do temp. 175st. Piec 45-50 minut, aż bochenki będą odchodzić od ścianek foremek, a stukając w nie będzie słychać głuchy odgłos. Wyjąć bochenki z foremek i ostudzić na kratce. Ja nie miałam mąki sojowej, użyłam owsianą. Poza tym wyrabiałam ciasto w maszynie, według instrukcji: najpierw płynne, potem sypkie, na końcu drożdże. Ustawiłam program na wyrabianie ciasta, potem wyjęłam, przełożyłam do naoliwionej miski i dalej już wg przepisu. Mój wyszedł tak: [ATTACH=full]71252[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb dietetyczny o wysokiej zawartości białka
Bottom