- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Przepis znaleziony przez Tatter: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=16999
Zasadniczo, jak w tamtym wątku zauważyła Małgosia, to nic nowego. Wiadomo nie od dziś, że chleb potrzebuje albo długiego wyrabiania albo długiego wyrastania i autor tego przepisu wybral tę drugą opcję.
Chleb mnie nie powalił ani swoim smakiem ani wyglądem. Faktem jest, że wszystko wychodzi dokładnie jak w przepisie ale znam lepsze chleby
W tym miąższ jest bardzo porowaty, dziurowy, skórka wyszła bardzo chrupiąca i niestety twardawa przy brzegach.
Składniki:
3 szklanki mąki-ja użyłam 650
1/4 łyżeczki drożdży instant
1 1/4 łyżeczki soli
1 1/2 szklanki wody
kaszka kukurydziana albo otręby do obsypania bochenka
no i potrzebna jeszcze będzie najlepiej żeliwna forma do pieczenia z pokrywką
Wymieszać w misce suche składniki, dodać wodę i szybko wymieszać ciasto do połączenia składników. Ciasto będzie wyglądało tak:
Nakryć miskę folią i odstawić na 12 a jeszcze lepiej na 18 godzin do wyrośnięcia w tepm. pokojowej ok. 20 stopni. Widać niżej jak podniosła sie folia po wyrośnięciu:
a wyrośnięte ciasto wygląda tak:
tu widać że gluten zrobił swoje:
Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnicę i złozyć je raz lub dwa odgazowując lekko, odstawić na ok. 15 minut przykryte folią-ja ten etap pominęłam bo zapomniałam
(tzn. etap 15 minut pod folią)
Ciasto uformować mniej więcej w bochenek, położyć na omączonej/posypanej otrębami (posypałam mąką ziemniaczaną i sezamem) ściereczce i nakryć drugą ściereczką, zostawić na ok.2 godziny do wyrośnięcia. Ja włozyłam chleb do koszyka:
i tak wyrósł:
Pół godziny przed końcem wyrastania rozgrzać piekarnik z formą w środku do ok. 230 stopni. Następnie chleb wyłozyć zdecydowanym ruchem do formy, nakryć ją i piec ok. 30 minut. Niżej widać jak nie udało mi się ładnie umieścić chleba w formie- wyrósł zbyt długi
Po 30 minutach odkryć pokrywkę i piec jeszcze 15-30 minut aż skórka się zrumieni. Studzić na kratce.
Mój chleb był w zasadzie upieczony juz po 25 minutach, bez pokrywki siedział jeszcze 5 minut i wystarczyło. Poniżej widać wynik końcowy:

Zasadniczo, jak w tamtym wątku zauważyła Małgosia, to nic nowego. Wiadomo nie od dziś, że chleb potrzebuje albo długiego wyrabiania albo długiego wyrastania i autor tego przepisu wybral tę drugą opcję.
Chleb mnie nie powalił ani swoim smakiem ani wyglądem. Faktem jest, że wszystko wychodzi dokładnie jak w przepisie ale znam lepsze chleby

Składniki:
3 szklanki mąki-ja użyłam 650
1/4 łyżeczki drożdży instant
1 1/4 łyżeczki soli
1 1/2 szklanki wody
kaszka kukurydziana albo otręby do obsypania bochenka
no i potrzebna jeszcze będzie najlepiej żeliwna forma do pieczenia z pokrywką
Wymieszać w misce suche składniki, dodać wodę i szybko wymieszać ciasto do połączenia składników. Ciasto będzie wyglądało tak:

Nakryć miskę folią i odstawić na 12 a jeszcze lepiej na 18 godzin do wyrośnięcia w tepm. pokojowej ok. 20 stopni. Widać niżej jak podniosła sie folia po wyrośnięciu:

a wyrośnięte ciasto wygląda tak:

tu widać że gluten zrobił swoje:

Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnicę i złozyć je raz lub dwa odgazowując lekko, odstawić na ok. 15 minut przykryte folią-ja ten etap pominęłam bo zapomniałam

Ciasto uformować mniej więcej w bochenek, położyć na omączonej/posypanej otrębami (posypałam mąką ziemniaczaną i sezamem) ściereczce i nakryć drugą ściereczką, zostawić na ok.2 godziny do wyrośnięcia. Ja włozyłam chleb do koszyka:

i tak wyrósł:

Pół godziny przed końcem wyrastania rozgrzać piekarnik z formą w środku do ok. 230 stopni. Następnie chleb wyłozyć zdecydowanym ruchem do formy, nakryć ją i piec ok. 30 minut. Niżej widać jak nie udało mi się ładnie umieścić chleba w formie- wyrósł zbyt długi


Po 30 minutach odkryć pokrywkę i piec jeszcze 15-30 minut aż skórka się zrumieni. Studzić na kratce.
Mój chleb był w zasadzie upieczony juz po 25 minutach, bez pokrywki siedział jeszcze 5 minut i wystarczyło. Poniżej widać wynik końcowy:



Załączniki
-
1.JPG58.8 KB · Wyświetleń: 37
-
2.JPG38.6 KB · Wyświetleń: 35
-
3.JPG66.9 KB · Wyświetleń: 34
-
4.JPG58.1 KB · Wyświetleń: 30
-
5.JPG85.3 KB · Wyświetleń: 29
-
6.JPG62.2 KB · Wyświetleń: 29
-
7.JPG74.3 KB · Wyświetleń: 29
-
8.JPG85.5 KB · Wyświetleń: 29
-
9.JPG90.2 KB · Wyświetleń: 29
-
10.JPG83 KB · Wyświetleń: 29
Ostatnią edycję dokonał moderator: