Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb domowy na zakwasie żurkowym
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 996876" data-attributes="member: 2721"><p>Nasz ulubiony chleb. Niezawodny, dobrze wyrośnięty, miękki, znikający w błyskawicznym tempie. Dzięki użyciu żurku możemy mieć wspaniały chleb nawet wtedy, kiedy nie mamy pod ręką zrobionego wcześniej zakwasu. </p><p></p><p>[ATTACH=full]54390[/ATTACH]</p><p></p><p>550 g mąki pszennej typ 650</p><p>4 łyżki mąki żytniej</p><p>100 ml zakwasu żurkowego - gotowy, gęsty żurek w słoiku lub w butelce ( Jeśli używamy gęstego żuru w słoiku, rozpuszczamy go najpierw w 100 ml wody, której mamy użyć do chleba, a zaczyn robimy z pozostałej ilości) </p><p>250 ml ciepłej wody</p><p>1 łyżeczka cukru</p><p>1,5 łyżeczki soli</p><p>2 łyżki oleju</p><p>25 g drożdży świeżych lub 1 op. drożdży suszonych = 7 g</p><p></p><p>1 jajko - do posmarowania</p><p></p><p>Drożdże rozpuścić wraz z cukrem w ciepłej wodzie. Dodać tyle mąki aby zaczyn miał konsystencję śmietany. Pozostawić na 20 minut, aby drożdże &quot;ruszyły&quot;.</p><p></p><p>Dodać resztę maki, żurek, sól, mąkę żytnią i olej. Dobrze wyrobić. Ciasto zostawić do wyrośnięcia na godzinę.</p><p>Po tym czasie ciasto odgazować, uderzając w nie pięścią, wyrobić i zostawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę.</p><p>Uformować bochenek i ułożyć go w formie do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia na godzinę.</p><p>Chleb posmarować jajkiem rozmieszanym z odrobiną mleka. Można posypać makiem.</p><p></p><p>Piec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej do 200 stopni. Po tym czasie spryskać wnętrze piekarnika wodą i zmniejszyć temperaturę do 180 st. Piec jeszcze 30 minut.</p><p>Chleb studzić na kratce.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 996876, member: 2721"] Nasz ulubiony chleb. Niezawodny, dobrze wyrośnięty, miękki, znikający w błyskawicznym tempie. Dzięki użyciu żurku możemy mieć wspaniały chleb nawet wtedy, kiedy nie mamy pod ręką zrobionego wcześniej zakwasu. [ATTACH=full]54390[/ATTACH] 550 g mąki pszennej typ 650 4 łyżki mąki żytniej 100 ml zakwasu żurkowego - gotowy, gęsty żurek w słoiku lub w butelce ( Jeśli używamy gęstego żuru w słoiku, rozpuszczamy go najpierw w 100 ml wody, której mamy użyć do chleba, a zaczyn robimy z pozostałej ilości) 250 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 25 g drożdży świeżych lub 1 op. drożdży suszonych = 7 g 1 jajko - do posmarowania Drożdże rozpuścić wraz z cukrem w ciepłej wodzie. Dodać tyle mąki aby zaczyn miał konsystencję śmietany. Pozostawić na 20 minut, aby drożdże "ruszyły". Dodać resztę maki, żurek, sól, mąkę żytnią i olej. Dobrze wyrobić. Ciasto zostawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto odgazować, uderzając w nie pięścią, wyrobić i zostawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Uformować bochenek i ułożyć go w formie do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia na godzinę. Chleb posmarować jajkiem rozmieszanym z odrobiną mleka. Można posypać makiem. Piec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej do 200 stopni. Po tym czasie spryskać wnętrze piekarnika wodą i zmniejszyć temperaturę do 180 st. Piec jeszcze 30 minut. Chleb studzić na kratce. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb domowy na zakwasie żurkowym
Top
Bottom