Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb dwukolorowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Hichotka" data-source="post: 97286" data-attributes="member: 298"><p><span style="color: green">Chleb dwukolorowy:</span></p><p></p><p>1 i 1/2 łyżki suszonych drożdży</p><p>120 ml ciepłej wody</p><p>2 łyżki cukru pudru</p><p>75 dkg mąki pszennej</p><p>30 dkg mąki razowej</p><p>pół łyżki soli</p><p>2 i poł szklanki ciepłego mleka</p><p>8 dkg masła</p><p>3-4 łyżki melasy</p><p>1/4 szklanki siemienia lnianego</p><p></p><p>Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z łyżką cukru. Odstawiamy na 5 minut. 40 dkg mąki pszennej resztę cukru, sól wymieszać. Dolewamy drożdże i rozpuszczone ciepławe lekko masło. Wyrabiamy powoli do uzyskania jednolitej masy.</p><p>Dzielimy ją na dwie porcje. </p><p>Do jednaj porcji dodajemy resztę mąki pszennej - wyrabiamy (jeżeli zajdzie potrzeba dolejmy wody bądź dosypmy mąki tak by ciasto miało jednolitą konsystencję - nie lejącą!!)</p><p>Ciasto długo wyrabiamy aż będzie elastyczne. Formujemy kulę i wkładamy do miski natłuszczonej oliwą. Kulę obkręcamy tak aby cała kula była obsmarowana delikatnie oliwą.</p><p>Odstawiamy na godzinę. </p><p>Do drugiej porcji ciasta dodajemy melasę, mąkę razową oraz siemie lniane. Dobrze wyrabiamy i traktujemy tj. pierwszą porcję ciasta. Odstawiamy na ok. 1 godzinę. </p><p>Natłuszczamy foremki do ciasta: 21cmx11cm.</p><p>Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy na lekko posypanej mąką stolnicy. Rozwałkowujemy na prostąkąt ok. 40x20 cm. Drugą porcję rozwałkowujemy w identyczny sposób jak pierwszą.</p><p>Nakładamy obie porcje na siebie (oba prostokąty tak by pod spodem był jasny a na wierzchu ciemny) Przecinamy nożem na pół tak by powstał prostokąt 20x10 cm.</p><p>Rozwałkowujemy je i wkładamy do foremek.</p><p>Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia pod przykryciem.</p><p>Pieczemy przez ok. pół godziny tem. 220*C</p><p></p><p><span style="color: olive"><u><strong>Chlebuś jest pyszny i bardzo dekoracyjny.</strong></u></span></p><p><span style="color: olive"><u><strong></strong></u></span></p><p><span style="color: olive"><u><strong>POLECAM!!!</strong></u></span></p><p>Przepis, ów (nieco już zmodyfikowany jednak) pochodzi z książki "Sekrety Kuchni"</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hichotka, post: 97286, member: 298"] [COLOR=green]Chleb dwukolorowy:[/COLOR] 1 i 1/2 łyżki suszonych drożdży 120 ml ciepłej wody 2 łyżki cukru pudru 75 dkg mąki pszennej 30 dkg mąki razowej pół łyżki soli 2 i poł szklanki ciepłego mleka 8 dkg masła 3-4 łyżki melasy 1/4 szklanki siemienia lnianego Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z łyżką cukru. Odstawiamy na 5 minut. 40 dkg mąki pszennej resztę cukru, sól wymieszać. Dolewamy drożdże i rozpuszczone ciepławe lekko masło. Wyrabiamy powoli do uzyskania jednolitej masy. Dzielimy ją na dwie porcje. Do jednaj porcji dodajemy resztę mąki pszennej - wyrabiamy (jeżeli zajdzie potrzeba dolejmy wody bądź dosypmy mąki tak by ciasto miało jednolitą konsystencję - nie lejącą!!) Ciasto długo wyrabiamy aż będzie elastyczne. Formujemy kulę i wkładamy do miski natłuszczonej oliwą. Kulę obkręcamy tak aby cała kula była obsmarowana delikatnie oliwą. Odstawiamy na godzinę. Do drugiej porcji ciasta dodajemy melasę, mąkę razową oraz siemie lniane. Dobrze wyrabiamy i traktujemy tj. pierwszą porcję ciasta. Odstawiamy na ok. 1 godzinę. Natłuszczamy foremki do ciasta: 21cmx11cm. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy na lekko posypanej mąką stolnicy. Rozwałkowujemy na prostąkąt ok. 40x20 cm. Drugą porcję rozwałkowujemy w identyczny sposób jak pierwszą. Nakładamy obie porcje na siebie (oba prostokąty tak by pod spodem był jasny a na wierzchu ciemny) Przecinamy nożem na pół tak by powstał prostokąt 20x10 cm. Rozwałkowujemy je i wkładamy do foremek. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia pod przykryciem. Pieczemy przez ok. pół godziny tem. 220*C [COLOR=olive][U][B]Chlebuś jest pyszny i bardzo dekoracyjny. POLECAM!!![/B][/U][/COLOR][U][B][/B][/U] Przepis, ów (nieco już zmodyfikowany jednak) pochodzi z książki "Sekrety Kuchni" [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb dwukolorowy
Top
Bottom