Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zaczynie drożdżowym
Chleb Emigrantow na zakwasie (bajaderka)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Johasia" data-source="post: 1145" data-attributes="member: 36"><p><strong>Chleb Emigrantow na zakwasie </strong></p><p></p><p>Chleb na zakwasie znany rowniez jako Chleb emigrantow </p><p></p><p>Dzien I - zakwas: </p><p></p><p>1 szklanka wody niechlorowanej </p><p>1/4 lyzeczki suchych drozdzy </p><p>1 1/4 szklanki maki chlebowej </p><p>2 lyzki maki razowej </p><p>2 lyzki maki zytniej </p><p></p><p></p><p>Dzien II: </p><p></p><p>1 szklanke wody niechlorowanej </p><p>1 lyzke gruboziarnistej soli </p><p>1 lyzke cukru </p><p>1/4 lyzeczke suchych drozdzy </p><p>3 1/2 szklanki maki chlebowej </p><p></p><p>Dzien I - zakwas: </p><p></p><p>Wszystkie skladniki dobrze wymieszac, przykryc sciereczka i zostawic na noc - na nie mniej niz 8, nie wiecej niz 16 godzin. Mozna tez wymieszac go w maszynie do pieczenia chleba, maszyne wylaczyc i zostawic na noc z lekko uchylona pokrywa. </p><p></p><p>Dzien II: </p><p></p><p>Dobrze wymieszac zakwas i dodac pozostale skladniki. Wyrabiac az ciasto bedzie gladkie i stawialo lekki opor. Ciasto bedzie ciagle lekko lepki i raczej luzne. Dalej postepowac jak ponizej. </p><p></p><p>Dla tych, ktorzy posiadaj maszyne do pieczenia chleba: </p><p></p><p>Wlaczyc na cykl "dough" lub "manual". Po zakonczeniu cyklu wyjac na stolnice i zostawic przykryte sciereczka na 30 minut. Mozna tez zostawic w misce, schlodzone w lodowce do nastepnego dnia. </p><p></p><p>Lekko deflate, uksztaltowac w kule i polozyc na blasze. Zostawic do wyrosniecia, ale uwaga - nie dopuscic aby podwoilo swoja objetosc! Powinno urosnac 30 do 40%, nie wiecj, bo takie za bardzo wyrosniete nie bedzie w stanie utrzymac swojej struktury i opadnie w piekarniku.</p><p>W tym czasie rozgrzac piekarnik do 245 C, bochenek spryskac letnia woda, spryskac rowniez piekarnik, wsunac blache (ja uzywam kamienia do pieczenia pizzy lub podwojnej blachy) na najnizsza polke i piec 15 minut, spryskujac piekarnik od czasu do czasu. Obnizyc temperature do 225 C i piec az dobrze upieczony w srodku, okolo 35 minut. </p><p></p><p>Ciasto jest "wolne" i nalezy unikac pokusy dosypania maki. Takie ma byc. Mozna rowniez zostawic do ponownego wyrosniecia w jakims okraglym, plaskim koszyczku i potem przewrocic do gory nogami na blache (tak sie robi w piekarniach).</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Johasia, post: 1145, member: 36"] [B]Chleb Emigrantow na zakwasie [/B] Chleb na zakwasie znany rowniez jako Chleb emigrantow Dzien I - zakwas: 1 szklanka wody niechlorowanej 1/4 lyzeczki suchych drozdzy 1 1/4 szklanki maki chlebowej 2 lyzki maki razowej 2 lyzki maki zytniej Dzien II: 1 szklanke wody niechlorowanej 1 lyzke gruboziarnistej soli 1 lyzke cukru 1/4 lyzeczke suchych drozdzy 3 1/2 szklanki maki chlebowej Dzien I - zakwas: Wszystkie skladniki dobrze wymieszac, przykryc sciereczka i zostawic na noc - na nie mniej niz 8, nie wiecej niz 16 godzin. Mozna tez wymieszac go w maszynie do pieczenia chleba, maszyne wylaczyc i zostawic na noc z lekko uchylona pokrywa. Dzien II: Dobrze wymieszac zakwas i dodac pozostale skladniki. Wyrabiac az ciasto bedzie gladkie i stawialo lekki opor. Ciasto bedzie ciagle lekko lepki i raczej luzne. Dalej postepowac jak ponizej. Dla tych, ktorzy posiadaj maszyne do pieczenia chleba: Wlaczyc na cykl "dough" lub "manual". Po zakonczeniu cyklu wyjac na stolnice i zostawic przykryte sciereczka na 30 minut. Mozna tez zostawic w misce, schlodzone w lodowce do nastepnego dnia. Lekko deflate, uksztaltowac w kule i polozyc na blasze. Zostawic do wyrosniecia, ale uwaga - nie dopuscic aby podwoilo swoja objetosc! Powinno urosnac 30 do 40%, nie wiecj, bo takie za bardzo wyrosniete nie bedzie w stanie utrzymac swojej struktury i opadnie w piekarniku. W tym czasie rozgrzac piekarnik do 245 C, bochenek spryskac letnia woda, spryskac rowniez piekarnik, wsunac blache (ja uzywam kamienia do pieczenia pizzy lub podwojnej blachy) na najnizsza polke i piec 15 minut, spryskujac piekarnik od czasu do czasu. Obnizyc temperature do 225 C i piec az dobrze upieczony w srodku, okolo 35 minut. Ciasto jest "wolne" i nalezy unikac pokusy dosypania maki. Takie ma byc. Mozna rowniez zostawic do ponownego wyrosniecia w jakims okraglym, plaskim koszyczku i potem przewrocic do gory nogami na blache (tak sie robi w piekarniach). [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zaczynie drożdżowym
Chleb Emigrantow na zakwasie (bajaderka)
Top
Bottom