Chleb Emigrantow na zakwasie (bajaderka)

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Chleb Emigrantow na zakwasie

Chleb na zakwasie znany rowniez jako Chleb emigrantow

Dzien I - zakwas:

1 szklanka wody niechlorowanej
1/4 lyzeczki suchych drozdzy
1 1/4 szklanki maki chlebowej
2 lyzki maki razowej
2 lyzki maki zytniej


Dzien II:

1 szklanke wody niechlorowanej
1 lyzke gruboziarnistej soli
1 lyzke cukru
1/4 lyzeczke suchych drozdzy
3 1/2 szklanki maki chlebowej

Dzien I - zakwas:

Wszystkie skladniki dobrze wymieszac, przykryc sciereczka i zostawic na noc - na nie mniej niz 8, nie wiecej niz 16 godzin. Mozna tez wymieszac go w maszynie do pieczenia chleba, maszyne wylaczyc i zostawic na noc z lekko uchylona pokrywa.

Dzien II:

Dobrze wymieszac zakwas i dodac pozostale skladniki. Wyrabiac az ciasto bedzie gladkie i stawialo lekki opor. Ciasto bedzie ciagle lekko lepki i raczej luzne. Dalej postepowac jak ponizej.

Dla tych, ktorzy posiadaj maszyne do pieczenia chleba:

Wlaczyc na cykl "dough" lub "manual". Po zakonczeniu cyklu wyjac na stolnice i zostawic przykryte sciereczka na 30 minut. Mozna tez zostawic w misce, schlodzone w lodowce do nastepnego dnia.

Lekko deflate, uksztaltowac w kule i polozyc na blasze. Zostawic do wyrosniecia, ale uwaga - nie dopuscic aby podwoilo swoja objetosc! Powinno urosnac 30 do 40%, nie wiecj, bo takie za bardzo wyrosniete nie bedzie w stanie utrzymac swojej struktury i opadnie w piekarniku.
W tym czasie rozgrzac piekarnik do 245 C, bochenek spryskac letnia woda, spryskac rowniez piekarnik, wsunac blache (ja uzywam kamienia do pieczenia pizzy lub podwojnej blachy) na najnizsza polke i piec 15 minut, spryskujac piekarnik od czasu do czasu. Obnizyc temperature do 225 C i piec az dobrze upieczony w srodku, okolo 35 minut.

Ciasto jest "wolne" i nalezy unikac pokusy dosypania maki. Takie ma byc. Mozna rowniez zostawic do ponownego wyrosniecia w jakims okraglym, plaskim koszyczku i potem przewrocic do gory nogami na blache (tak sie robi w piekarniach).
 

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
o Matko kochana - jak ja mam ten chleb zrobic -!!
Sie boje
Nie napisali jak dlugo wyrabiac - nic nie napisali!!! :cry: :cry: :cry:
 

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
Ja nie mam maszyny!!!!

Wyrobilam reko - bo ja wiem z 7 min - ale tak sie lepil , ze nie moglam dluzej - teraz niech rosnie - kit wyjdzie to wyjdzie nie - to nie ! :evil:

Buuu :cry:
Musi wyjsc!
 

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
ok poparzylam sie - a w srodku moj emigrant ma jakby miejsca - hmm zakalcowate :roll:
czyli co zle wyrobilam czy za malo rosl?
i tak go zjemy, ale kurcze nie taki perfekt :cry: :oops:
 
Lis 27, 2004
3,568
0
0
Mój emigrant też nie wyrasta specjalnie w samej fazie "wyrastania". Na ogół rusza trochę do góry dopiero w piekarniku. A po upieczeniu nie jest zbyt wysoki. Więc się nie martw.
A wyrabiam maszyną, więc to chyba z pół godziny trwa. 7 minut to może być trochę mało. A może ty masz robota? Bo robotem też można przecież ciasto wyrobić.

MzM
 

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
Mój emigrant też nie wyrasta specjalnie w samej fazie "wyrastania". Na ogół rusza trochę do góry dopiero w piekarniku. A po upieczeniu nie jest zbyt wysoki. Więc się nie martw.
A wyrabiam maszyną, więc to chyba z pął goziny trwa. 7 minut to może być trochę mało. A może ty masz robota? Bo robotem też można przecież ciasto wyrobić.

MzM
Ale jak sie ciasto tak lepi to ono na tego robota wlazi- tak mi sie przy bagietce zrobilo - wiec odpada
Pewnie za krotko wyrabialam - bo moj nie ruszylnawet w piekarniku - ale smaczny diabel jest, ze hej - juz 3/4 zjedlismy nawet z tym zakalcem!
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
0
0
To Magda Ci juz wszystko powiedziala
icon_smile.gif


Sprobuj dluzej wyrabiac, moze troche pomoze - chociaz wiem, ze ciasto lepkie i pewnie recznie to az tak fajnie sie go wyrabia
icon_smile.gif


I tez radze zostawic do tego drugiego rosniecia troche dluzej, sama to sprawdzialam - jak ladnie wyrosnie to jest i wyzszy i wieksze dziury ma :mrgreen:
 
Lis 27, 2004
3,568
0
0
bajaderko, powiedzieć, że ciasto na emigranta jest "lepkie" to eufemizm.
icon_smile.gif

Przy nim nawet super-glue wysiada! Mnie raz oderwało cały teflon od foremki keksówki... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

MzM
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
0
36
Doczekał się ten przepis wreszcie, że go wykorzystałam. Przedwczoraj piekłam ale wyszedł taki płaski zakalec, że oprócz przylepki cały poszedł pod śmietnik, niestety (zabierze sobie ktoś dla jakichś zwierząt), ta piętka, którą zjadłam była nawet niezła w smaku więc dziś postanowiłam powtórzyć wypiek. No i wreszcie się udało, jest pyszny! Zrobiłam z połowy porcji, bo się bałam, wyrabiałam dość długo mikserem i zostawiłam do wyrośnięcia na 1 godzinę, potem już w foremce na 0,5 godz.
Nie wiem tylko, dlaczego jeśli nie włożę do foremki tylko położę na blasze, to uformowany bochenek rozpłaszcza mi się strasznie zamiast rosnąć do góry? Czy ciasto jest za rzadkie?
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
0
0
Beato, z emigrantem to jest tak - robi sie go na wyczucie
icon_smile.gif
Tzn. im wiecej ich upieczesz tym wiekszej wprawy nabierzesz i po kilku bedziesz wiedziala o jaka konsystencje ciasta chodzi
icon_smile.gif
Ciasto powinno byc "wolne", ale jednak nie tak luzne, zeby rozlewalo sie bardzo na boki i nie bylo w stanie sie "podniesc" w piekarniku. Ono wlaciwie nie rosnie w gore podczas wyrastania tylko bochenki tak ogolnie "puchna" - troche w gore, troche w boki, a dopiero po wlozeniu do piekarnika strzela w gore, nawet te troche rozlane boki ladnie sie podnosza
icon_smile.gif
.

Mam nadzieje, ze jakos zrozumiale to wytlumaczylam
icon_smile.gif
I ciesze sie, ze ta pietka z zakalca posmakowala Ci na tyle, ze zdecydowalas sie upiec nastepny :mrgreen: :mrgreen: :cheers:
 

joannas

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
13,025
0
0
A ja piekałam wielokrotnie, i piecyku i w maszynie. Ale ostatnie moje dwa razy były katastrofą ( a już myślałam, że nic mnie w tym przepisie nie zaskoczy)
icon_sad.gif
W maszynie bardzo kiepsko rosły podczas cyklu rosniecia. Troszkę podrosły podczas pieczenia, ale stanowczo za mało. Może mój zakwas jest już "kiepski"?
 

sylcia

Member
Paź 29, 2004
2,199
0
0
Musze sie pochwlaic jakiego dzis pieknego emigranta wyprodukowalam.
_378664_n.jpg

Ciekawe jak wyglada w srodku :mrgreen: jeszcze nie kroilam :mrgreen:
 

Aguśś

Member
Wrz 18, 2004
575
0
0
Sylcia widzę że ostatnio wszystko Ci pięknie rośnie

czyba masz drożdże z turbo-doładowaniem :mrgreen:
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
0
0
Ale Ci pieknie wyrosl
icon_smile.gif
A smarowalas go czyms? Bo taki sliczny, blyszczacy - moje takie nie wychodza :mrgreen: