- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
Chleb Ezechiela ( znalazłam w książce "Biblijna uczta-potrawy z ziemi świętej")
1 łyżka stołowa plus 2 dodatkowe łyżeczki suszonych drożdży
1,5 szkl.ciepłej wody
2 szkl. mąki pszennej
1,75 szkl.mąki z orkiszu
0,5 szkl. mąki jęczmiennej
0,25 szkl. soczewicy, drobno mielonej
0,25 szkl. suszonego bobu, drobno mielonego
1 łyżka stołowa prosa
1 łyżka stołowa soli
0,25 szkl. plus 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
3 łyżki stołowe miodu pszczelego lub z daktyli
0,5 szkl. otrąb
1 łyżka stołowa czarnuszki lub prażonych i grubo pokruszonych ziaren kolendry.
W miseczce wymieszać drożdże z 0,25 szkl. wody. Pozostawić na 10-15 min. aż pojawią się bąbelki. Drożdże i wodę można zastąpić 4 szklankami zakwasu.
w dużej misce połączyć mąkę pszenną, orkiszową i jęczmienną, dodać zmieloną soczewicę i bób, wrzucić proso oraz dodać sól. Całość starannie wymieszać, zrobić po środku wgłębienie, do którego wlać wyrośnięte drożdże, o,25 szkl. oliwy i miód. Bardzo dokładnie wymieszać, dodając stopniowo resztę wody, w porcjach po 2 łyżki. Powinno powstać dość rzadkie ciasto. Przenieść ciasto na stolnicęoprószoną mąką i wyrabiać, aż stanie się sprężyste w dotyku. Uformować kulę, przykryć ściereczką i zostawić na 3-4 minuty.
Następnie wyrabiać ciasto jeszcze przez minutę, podzielić na dwie części. Lekko natłuścić 2 płaskie blachy i obficie posypać otrębami. Na każdej blaszce położyć ciasto i palcamispłaszczyć na placki o śr. ok. 20 cm. Oba bochenki przykryć i zostawić w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość.
Bochenki posmarować resztą oliwy i posypać czarnuszką. Piec w nagrzanym do 220stopni piekarniku ok. 40-45 minut, aż zrobi się brązowa chrupiąca skórka
Uwaga: szczególnie chrupiący chleb uzyskuje się dzięki pieczeniu na płycie kamiennej. Należy ją umieścić na dolnej półce piekarnika i rozgrzewać przez 15-20 minut. Gorącą płytę posypać otrębami, położyć na niej wyrośnięte bochenki i piec jak wyżej.
1 łyżka stołowa plus 2 dodatkowe łyżeczki suszonych drożdży
1,5 szkl.ciepłej wody
2 szkl. mąki pszennej
1,75 szkl.mąki z orkiszu
0,5 szkl. mąki jęczmiennej
0,25 szkl. soczewicy, drobno mielonej
0,25 szkl. suszonego bobu, drobno mielonego
1 łyżka stołowa prosa
1 łyżka stołowa soli
0,25 szkl. plus 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
3 łyżki stołowe miodu pszczelego lub z daktyli
0,5 szkl. otrąb
1 łyżka stołowa czarnuszki lub prażonych i grubo pokruszonych ziaren kolendry.
W miseczce wymieszać drożdże z 0,25 szkl. wody. Pozostawić na 10-15 min. aż pojawią się bąbelki. Drożdże i wodę można zastąpić 4 szklankami zakwasu.
w dużej misce połączyć mąkę pszenną, orkiszową i jęczmienną, dodać zmieloną soczewicę i bób, wrzucić proso oraz dodać sól. Całość starannie wymieszać, zrobić po środku wgłębienie, do którego wlać wyrośnięte drożdże, o,25 szkl. oliwy i miód. Bardzo dokładnie wymieszać, dodając stopniowo resztę wody, w porcjach po 2 łyżki. Powinno powstać dość rzadkie ciasto. Przenieść ciasto na stolnicęoprószoną mąką i wyrabiać, aż stanie się sprężyste w dotyku. Uformować kulę, przykryć ściereczką i zostawić na 3-4 minuty.
Następnie wyrabiać ciasto jeszcze przez minutę, podzielić na dwie części. Lekko natłuścić 2 płaskie blachy i obficie posypać otrębami. Na każdej blaszce położyć ciasto i palcamispłaszczyć na placki o śr. ok. 20 cm. Oba bochenki przykryć i zostawić w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość.
Bochenki posmarować resztą oliwy i posypać czarnuszką. Piec w nagrzanym do 220stopni piekarniku ok. 40-45 minut, aż zrobi się brązowa chrupiąca skórka
Uwaga: szczególnie chrupiący chleb uzyskuje się dzięki pieczeniu na płycie kamiennej. Należy ją umieścić na dolnej półce piekarnika i rozgrzewać przez 15-20 minut. Gorącą płytę posypać otrębami, położyć na niej wyrośnięte bochenki i piec jak wyżej.