Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb Ezechiela
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="BeataSz" data-source="post: 117816" data-attributes="member: 90"><p>Chleb Ezechiela ( znalazłam w książce "Biblijna uczta-potrawy z ziemi świętej") </p><p>1 łyżka stołowa plus 2 dodatkowe łyżeczki suszonych drożdży </p><p>1,5 szkl.ciepłej wody </p><p>2 szkl. mąki pszennej </p><p>1,75 szkl.mąki z orkiszu </p><p>0,5 szkl. mąki jęczmiennej </p><p>0,25 szkl. soczewicy, drobno mielonej </p><p>0,25 szkl. suszonego bobu, drobno mielonego </p><p>1 łyżka stołowa prosa </p><p>1 łyżka stołowa soli </p><p>0,25 szkl. plus 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek </p><p>3 łyżki stołowe miodu pszczelego lub z daktyli </p><p>0,5 szkl. otrąb </p><p>1 łyżka stołowa czarnuszki lub prażonych i grubo pokruszonych ziaren kolendry. </p><p>W miseczce wymieszać drożdże z 0,25 szkl. wody. Pozostawić na 10-15 min. aż pojawią się bąbelki. Drożdże i wodę można zastąpić 4 szklankami zakwasu. </p><p>w dużej misce połączyć mąkę pszenną, orkiszową i jęczmienną, dodać zmieloną soczewicę i bób, wrzucić proso oraz dodać sól. Całość starannie wymieszać, zrobić po środku wgłębienie, do którego wlać wyrośnięte drożdże, o,25 szkl. oliwy i miód. Bardzo dokładnie wymieszać, dodając stopniowo resztę wody, w porcjach po 2 łyżki. Powinno powstać dość rzadkie ciasto. Przenieść ciasto na stolnicęoprószoną mąką i wyrabiać, aż stanie się sprężyste w dotyku. Uformować kulę, przykryć ściereczką i zostawić na 3-4 minuty. </p><p>Następnie wyrabiać ciasto jeszcze przez minutę, podzielić na dwie części. Lekko natłuścić 2 płaskie blachy i obficie posypać otrębami. Na każdej blaszce położyć ciasto i palcamispłaszczyć na placki o śr. ok. 20 cm. Oba bochenki przykryć i zostawić w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość. </p><p>Bochenki posmarować resztą oliwy i posypać czarnuszką. Piec w nagrzanym do 220stopni piekarniku ok. 40-45 minut, aż zrobi się brązowa chrupiąca skórka </p><p>Uwaga: szczególnie chrupiący chleb uzyskuje się dzięki pieczeniu na płycie kamiennej. Należy ją umieścić na dolnej półce piekarnika i rozgrzewać przez 15-20 minut. Gorącą płytę posypać otrębami, położyć na niej wyrośnięte bochenki i piec jak wyżej.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="BeataSz, post: 117816, member: 90"] Chleb Ezechiela ( znalazłam w książce "Biblijna uczta-potrawy z ziemi świętej") 1 łyżka stołowa plus 2 dodatkowe łyżeczki suszonych drożdży 1,5 szkl.ciepłej wody 2 szkl. mąki pszennej 1,75 szkl.mąki z orkiszu 0,5 szkl. mąki jęczmiennej 0,25 szkl. soczewicy, drobno mielonej 0,25 szkl. suszonego bobu, drobno mielonego 1 łyżka stołowa prosa 1 łyżka stołowa soli 0,25 szkl. plus 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek 3 łyżki stołowe miodu pszczelego lub z daktyli 0,5 szkl. otrąb 1 łyżka stołowa czarnuszki lub prażonych i grubo pokruszonych ziaren kolendry. W miseczce wymieszać drożdże z 0,25 szkl. wody. Pozostawić na 10-15 min. aż pojawią się bąbelki. Drożdże i wodę można zastąpić 4 szklankami zakwasu. w dużej misce połączyć mąkę pszenną, orkiszową i jęczmienną, dodać zmieloną soczewicę i bób, wrzucić proso oraz dodać sól. Całość starannie wymieszać, zrobić po środku wgłębienie, do którego wlać wyrośnięte drożdże, o,25 szkl. oliwy i miód. Bardzo dokładnie wymieszać, dodając stopniowo resztę wody, w porcjach po 2 łyżki. Powinno powstać dość rzadkie ciasto. Przenieść ciasto na stolnicęoprószoną mąką i wyrabiać, aż stanie się sprężyste w dotyku. Uformować kulę, przykryć ściereczką i zostawić na 3-4 minuty. Następnie wyrabiać ciasto jeszcze przez minutę, podzielić na dwie części. Lekko natłuścić 2 płaskie blachy i obficie posypać otrębami. Na każdej blaszce położyć ciasto i palcamispłaszczyć na placki o śr. ok. 20 cm. Oba bochenki przykryć i zostawić w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość. Bochenki posmarować resztą oliwy i posypać czarnuszką. Piec w nagrzanym do 220stopni piekarniku ok. 40-45 minut, aż zrobi się brązowa chrupiąca skórka Uwaga: szczególnie chrupiący chleb uzyskuje się dzięki pieczeniu na płycie kamiennej. Należy ją umieścić na dolnej półce piekarnika i rozgrzewać przez 15-20 minut. Gorącą płytę posypać otrębami, położyć na niej wyrośnięte bochenki i piec jak wyżej. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb Ezechiela
Top
Bottom