Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb huculski
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Bahus" data-source="post: 28632" data-attributes="member: 49"><p><strong>Chleb huculski</strong></p><p></p><p>0.5 kg mąki żytniej,</p><p>0.25 kg mąki pszennej, razowej,</p><p>0.25 kg mąki pszennej,</p><p>2 dag drożdży,</p><p>2 łyżki cukru,</p><p>sól do smaku - spróbować ciasto przed wypiekiem, ma być lekko słonawe,</p><p>0.05 l mleka,</p><p>0.4 l serwatki (lub maślanka pół na pół z wodą),</p><p>10 kulek owoców jałowca,</p><p>1 łyżka oleju (najlepiej słonecznikowy),</p><p>1 łyżka miodu naturalnego,</p><p>2 łyżki zezłoconej cebuli,</p><p>ciut tłuszczu do przetarcia blachy. </p><p></p><p>Mąka musi stać w ciepłym miejscu zanim zabierzesz się do pracy (ok. 30°C). W małym naczyniu rozrobić letnie mleko (do 40°C) z drożdżami i cukrem. Przygotować dużą michę. Wsypać do niej ciepłą mąkę i uformować wulkan z rozległym kraterem (ważne!). Do zagłębienia wlać cały płyn (serwatka i mleko z drożdżami). Zacząć wyrabiać, najlepiej tak, aby ręce pozostawały poprószone mąką, czyli zasypywać krater i powoli wyrabiać ciasto (tylko ręcznie - ale to oczywiste). Michę nakryć lekko wilgotną serwetą i pozostawić na 20 - 25 min. do lekkiego wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Kiedy nasz były wulkan zwiększy swoją objętość dodać sól (sprawdź smak!) przetarte owoce jałowca i olej. Lekko wyrobić, aż zacznie odstawać od ręki (w razie potrzeby można dodać nieco płynu lub mąki). Z musu będziemy chleb piec w piekarniku, więc uformowany bochenek kładziemy na lekko posmarowanej tłuszczem blasze i pozostawiamy w dość ciepłym miejscu (ok. 45°C) na plus minus 0.5 h. W praktyce będzie to ten sam piekarnik. Idealnym rozwiązaniem byłoby posiadanie dwóch piekarników - jeden w którym wyrasta ciasto, a drugi w którym natychmiast wypiekamy chleb. Pozostawienie ciasta uformowanego w bochenek w ciepłym piekarniku, a następnie zwiększenie jego temp. do 195°C - 200°C nie jest najlepszym rozwiązaniem, ale raczej w domowych warunkach jedynym. Pieczemy mniej więcej godzinę. Możemy sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto w środku nie jest surowe. Chleb powinien mieć ciepło brązowy kolor i popękaną skórkę bez śladów spalenizny. Jakieś 5 min. przed końcem pieczenia zmieszanym z cebulą lejącym miodem (lekko podgrzanym) polewamy bochen i równie szybko jak otworzyliśmy tak zamykamy piekarnik.</p><p></p><p>Żródło internet</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Bahus, post: 28632, member: 49"] [B]Chleb huculski[/B] 0.5 kg mąki żytniej, 0.25 kg mąki pszennej, razowej, 0.25 kg mąki pszennej, 2 dag drożdży, 2 łyżki cukru, sól do smaku - spróbować ciasto przed wypiekiem, ma być lekko słonawe, 0.05 l mleka, 0.4 l serwatki (lub maślanka pół na pół z wodą), 10 kulek owoców jałowca, 1 łyżka oleju (najlepiej słonecznikowy), 1 łyżka miodu naturalnego, 2 łyżki zezłoconej cebuli, ciut tłuszczu do przetarcia blachy. Mąka musi stać w ciepłym miejscu zanim zabierzesz się do pracy (ok. 30°C). W małym naczyniu rozrobić letnie mleko (do 40°C) z drożdżami i cukrem. Przygotować dużą michę. Wsypać do niej ciepłą mąkę i uformować wulkan z rozległym kraterem (ważne!). Do zagłębienia wlać cały płyn (serwatka i mleko z drożdżami). Zacząć wyrabiać, najlepiej tak, aby ręce pozostawały poprószone mąką, czyli zasypywać krater i powoli wyrabiać ciasto (tylko ręcznie - ale to oczywiste). Michę nakryć lekko wilgotną serwetą i pozostawić na 20 - 25 min. do lekkiego wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Kiedy nasz były wulkan zwiększy swoją objętość dodać sól (sprawdź smak!) przetarte owoce jałowca i olej. Lekko wyrobić, aż zacznie odstawać od ręki (w razie potrzeby można dodać nieco płynu lub mąki). Z musu będziemy chleb piec w piekarniku, więc uformowany bochenek kładziemy na lekko posmarowanej tłuszczem blasze i pozostawiamy w dość ciepłym miejscu (ok. 45°C) na plus minus 0.5 h. W praktyce będzie to ten sam piekarnik. Idealnym rozwiązaniem byłoby posiadanie dwóch piekarników - jeden w którym wyrasta ciasto, a drugi w którym natychmiast wypiekamy chleb. Pozostawienie ciasta uformowanego w bochenek w ciepłym piekarniku, a następnie zwiększenie jego temp. do 195°C - 200°C nie jest najlepszym rozwiązaniem, ale raczej w domowych warunkach jedynym. Pieczemy mniej więcej godzinę. Możemy sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto w środku nie jest surowe. Chleb powinien mieć ciepło brązowy kolor i popękaną skórkę bez śladów spalenizny. Jakieś 5 min. przed końcem pieczenia zmieszanym z cebulą lejącym miodem (lekko podgrzanym) polewamy bochen i równie szybko jak otworzyliśmy tak zamykamy piekarnik. Żródło internet [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb huculski
Top
Bottom