- Lis 27, 2004
- 3,631
- 0
- 0

250 g żytniego zakwasu
300 g wody
10 g świeżych drożdży
100 g mąki żytniej
100 g mąki jęczmiennej
300 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki soli
ja to wszystko zagniatam w maszynie, potem ciasto przekładam do formy keksowej
i piekę w temp. 220 st C, ok. 40-50 min.
w oryginale, ten chleb piecze się bez drożdży, a proces jego przygotowania i
wyrastania trwa 8,5 h (!).
Bez maszyny(ale z drożdżami) robi się go tak:
w dużej misce wymieszać zakwas z wodą i drożdżami. Następnie dodać mąki i sól i
zagnieść luźne ciasto.
Odłożyć do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Jak podwoi swoją objętość,
wygniatamy jeszcze raz, ale krócej, przekładamy do formy (ja smaruję masłem i
wysypuję tartą bułką) i odstawiamy na 30-40 min, aż chleb wyrośnie.
Następnie spryskujemy wierzch wodą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220
st C. Pieczemy 40-50 min. Spód chleba, kiedy w niego postukamy, musi wydawać
głuchy odgłos.
Smacznego
________
Liska
