- Mar 14, 2005
- 10,541
- 0
- 36
540 g maki pszennej - typ 812
210 g drobnej maki szrotowej
180 g mleka
180 g wody
200 g jogurtu naturalnego
20 g swiezych drozdzy
40 g masla
18 g soli
Sposob wykonania
W jednej czesci wody rozpuscic drozdze.
Make pszenna, pszenna szrotowke, mleko, wode drozdzowa, pozostala wode i jogurt przelozyc do miski z robota kuchennego
i zagniatac na 1 poziomie ok 5 min. (ja zagniatalam recznie i troche dluzej)
Wmieszac maslo w malych kawalkach. Dodac sol i zagniatac nastepne 5-7 min. na poziomie 2-3 (Petra w Kenwood - ja recznie
)
Ciasto przelozyc do naolejonej lekko miski, przykryc i odstawic na ok. 75 - 90 min.
Po tym czasie przelozyc ciasto na blat i podzielic na 2 czesci.
Uformowac z nich dwie kule i zostawic pod przykryciem
na 10 min.
Uformowac dwa podluzne bochenki i ulozyc je na dwoch kawalkach papieru. Przykryc i zostawic do wyrosniecia.
W miedzy czasie rozgrzac piekarnik z kamieniem na srodkowej polce na 225 st.
Gorne powierzchnie bochenkow oproszyc maka pszenna typ- 812
i zrobic ciecie przez cala dlugosc bochenka.
Chleby z papierem przelozyc na lopate i wsunac do piekarnika. Wlac filizanke wody, aby go zaparowac.
Po 15 min. otworzyc drzwiczki, zeby pozbyc sie pozostalej pary i usunac spod bochenkow papier.
Chleby piec nastepne 20 -30 min., az uzyskaja zloto-brazowy kolor.
Wystudzic na kratce.
Moje notatki:
Wtedy, gdy pieklam ten chleb, nie mialam mak, ktore sa podane w przepisie, zamienilam wiec make pszenna 812 na pszenna 550,
a drobna, pszenna szrotowke, na szrotowke srednia zytnia.
Ciasto wyrabialam, jak zwykle - recznie, bylo dosc klejace.
Pieklam na blasze wylozonej papierem i bez kamienia.
Przepis ze strony http://www.petras-brotkasten.de/BrotJoghurtSchrotBrot.html

210 g drobnej maki szrotowej
180 g mleka
180 g wody
200 g jogurtu naturalnego
20 g swiezych drozdzy
40 g masla
18 g soli
Sposob wykonania
W jednej czesci wody rozpuscic drozdze.
Make pszenna, pszenna szrotowke, mleko, wode drozdzowa, pozostala wode i jogurt przelozyc do miski z robota kuchennego
i zagniatac na 1 poziomie ok 5 min. (ja zagniatalam recznie i troche dluzej)
Wmieszac maslo w malych kawalkach. Dodac sol i zagniatac nastepne 5-7 min. na poziomie 2-3 (Petra w Kenwood - ja recznie

Ciasto przelozyc do naolejonej lekko miski, przykryc i odstawic na ok. 75 - 90 min.
Po tym czasie przelozyc ciasto na blat i podzielic na 2 czesci.
Uformowac z nich dwie kule i zostawic pod przykryciem
na 10 min.
Uformowac dwa podluzne bochenki i ulozyc je na dwoch kawalkach papieru. Przykryc i zostawic do wyrosniecia.
W miedzy czasie rozgrzac piekarnik z kamieniem na srodkowej polce na 225 st.
Gorne powierzchnie bochenkow oproszyc maka pszenna typ- 812
i zrobic ciecie przez cala dlugosc bochenka.
Chleby z papierem przelozyc na lopate i wsunac do piekarnika. Wlac filizanke wody, aby go zaparowac.
Po 15 min. otworzyc drzwiczki, zeby pozbyc sie pozostalej pary i usunac spod bochenkow papier.
Chleby piec nastepne 20 -30 min., az uzyskaja zloto-brazowy kolor.
Wystudzic na kratce.
Moje notatki:
Wtedy, gdy pieklam ten chleb, nie mialam mak, ktore sa podane w przepisie, zamienilam wiec make pszenna 812 na pszenna 550,
a drobna, pszenna szrotowke, na szrotowke srednia zytnia.
Ciasto wyrabialam, jak zwykle - recznie, bylo dosc klejace.
Pieklam na blasze wylozonej papierem i bez kamienia.
Przepis ze strony http://www.petras-brotkasten.de/BrotJoghurtSchrotBrot.html


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: