Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb kminkowy - domowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Aseret" data-source="post: 854075" data-attributes="member: 15338"><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">drożdże suszone - 2 dag lub 1 łyżka,</li> <li data-xf-list-type="ul">drożdże świeże - 5 ag, lub 2,5 łyżki,</li> <li data-xf-list-type="ul">mleko lub serwatka, maślanka, woda - 50 dag, lub 2 szkl.,</li> <li data-xf-list-type="ul">mąka pszenna - 1 kg lub 6 szkl.,</li> <li data-xf-list-type="ul">sól - 0,6 dag lub 1 łyżeczka,</li> <li data-xf-list-type="ul">kminek - 1 dag lub 1 łyżeczka,</li> <li data-xf-list-type="ul">kwasek cytrynowy - 5 g lub 1 łyżeczka do kawy.</li> </ul><p> Jeżeli do ciasta używa się mleko świeże lub maślankę, należy dodać kwasku cytrynowego, który zaostrza smak chleba.</p><p> </p><p></p><p>Mąkę przesiać.</p><p> </p><p> Mleko lekko podgrzać, rozmieszać w nim szklankę mąki, drożdże i postawić do wyrośnięcia.</p><p> </p><p> Sól i ewentualnie kwasek cytrynowy rozpuścić w małej ilości wody, wlać do mąki, dodać wyrośnięty rozczyn, kminek, dokładnie wyrobić ciasto.</p><p> </p><p> Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. </p><p> Gdy ciasto podwoi swoją objętość, delikatnie go przenieść, włożyć do posmarowanej tłuszczem foremki lub prodiża (do 1/3 wysokości), posmarować wodą, mlekiem lub piwem, posypać kminkiem.</p><p> </p><p> Wsadzić do gorącego piekarnika i piec w temperaturze 250°C przez około 50 minut.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Aseret, post: 854075, member: 15338"] [LIST][*]drożdże suszone - 2 dag lub 1 łyżka, [*]drożdże świeże - 5 ag, lub 2,5 łyżki, [*]mleko lub serwatka, maślanka, woda - 50 dag, lub 2 szkl., [*]mąka pszenna - 1 kg lub 6 szkl., [*]sól - 0,6 dag lub 1 łyżeczka, [*]kminek - 1 dag lub 1 łyżeczka, [*]kwasek cytrynowy - 5 g lub 1 łyżeczka do kawy. [/LIST] Jeżeli do ciasta używa się mleko świeże lub maślankę, należy dodać kwasku cytrynowego, który zaostrza smak chleba. Mąkę przesiać. Mleko lekko podgrzać, rozmieszać w nim szklankę mąki, drożdże i postawić do wyrośnięcia. Sól i ewentualnie kwasek cytrynowy rozpuścić w małej ilości wody, wlać do mąki, dodać wyrośnięty rozczyn, kminek, dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, delikatnie go przenieść, włożyć do posmarowanej tłuszczem foremki lub prodiża (do 1/3 wysokości), posmarować wodą, mlekiem lub piwem, posypać kminkiem. Wsadzić do gorącego piekarnika i piec w temperaturze 250°C przez około 50 minut. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb kminkowy - domowy
Top
Bottom