- Sie 28, 2005
- 8,202
- 1,708
- 113
Zakwas zwany w oryginale rewena
100 g ziemniaków obranych i cienko pokrojonych
165 ml wody
165 g mąki chlebowej 650
1 łyżka płynnego miodu
Ciasto:
400 g mąki chlebowej 650 ( w oryginale strong bread flour)
1 łyżeczka soli ( 8 g)
20 g płynnego miodu ( 1 łyżka)
1/3 łyżeczki drożdży instant
1 1/2 łyżki świeżego rozmarynu drobno posiekanego
150 ml wody
330 g zakwasu
Ewentualnie dodatkowa mąka do wykonania wzoru.
Wykonanie:
Ziemniak obrać ( 100 g to jest jeden średni ziemniak), pokroić w plasterki, zalać wodą i ugotować.
Miękki ziemniak utłuc na puree w wodzie w której się gotował, jeśli trzeba - dodać wody tak, by całość ważyła 250 g.
Przelożyć puree do naczynia w którym będzie zakwas fermentował ( najlepiej do szklanej lub plastikowej miski z pokrywką) i dodać mąkę i miód, wymiesać na jednolitą masę, przykryć i odstawić do fermentacji na 48/72 godziny w ciepłe miejsce. Można zostawić na dłużej, zakwas będzie mocniejszy.
Ciasto:
Wszystkie składniki wymieszać w większej misce, wyrobić hakami robota 8-10 min, na poczatku szybkość 1 lub 2, od połowy można użyć 3 - do chwili kiedy ciasto zbije się w kulę, będzie gładkie i elastyczne.
Przelożyć do innej miski wysmarowanej oliwą, szczelnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do czasu gdy podwoi objętość ( powinno to nastąpić po ok 1 godzinie). Podczas tego wyrastania, dwu lub trzykrotnie wyjąć ciasto na blat, złożyć i odłożyć do miski).
Przygotować prostokątną formę wyłożoną papierem do pieczenia ( nie keksówka, a forma płaska; w przepisie jest mowa o 'large rectangle', okazalo sie ze optymalna jest blaszka 15x22,5 cm mierzone po dnie) i wlożyć uformowany bochenek. Można dekoracyjnie oprószyć mąką ( np. wzór paproci jak na zdjęciu w linku źródłowym.)
Odstawić do wyrastania na 60-120 minut w temperaturze pokojowej ( mój wyrastał cały wieczór, potem poszedł na balkon w +3 na całą noc, nic sie nie ruszył, potem 3 godziny ocieplał i nic, dopiero jak go wstawiłam na 50 stopni do piekarnika, to raczył się podnieść i wyrosnąć).
Piekarnik rozgrzać do 22O stopni C i naparować, ewentualnie wrzucić na dno piekarnika parę kostek lodu.
Można piec na kamieniu - wówczas foremka służy tylko do uformowania kształtu.
Piec przez 10 min, następnie obniżyć temperaturę do 200 C, obrócić foremkę o 180 stopni i dopiekać dalsze 20-25 min.
Ostudzić na kratce.
Moje uwagi:
Smaczny, lekko slodkawy chleb pszenny o elastycznym i zwartym miękiszu i rozmarynowym aromacie. Ładnie trzyma wilgoć ( piekłam 3 dni temu, nadal nie wysechł) i nie kruszy podczas krojenia.
Ciasto jest zwarte, sprężyste, sympatyczne w obróbce.
Zwracam uwagę, że po odebraniu 330 g zakwasu do ciasta pozostaje nam ok 100 g zakwasu do wykorzystania. Ja dodałam po prostu pszennej mąki i odstawiłam do fermentacji, będę przez czas jakis używała pszennego zakwasu, w którym ziemniaków będzie coraz mniej
źródło: http://notitievanlien.blogspot.com/2011/03...aori-style.html
100 g ziemniaków obranych i cienko pokrojonych
165 ml wody
165 g mąki chlebowej 650
1 łyżka płynnego miodu
Ciasto:
400 g mąki chlebowej 650 ( w oryginale strong bread flour)
1 łyżeczka soli ( 8 g)
20 g płynnego miodu ( 1 łyżka)
1/3 łyżeczki drożdży instant
1 1/2 łyżki świeżego rozmarynu drobno posiekanego
150 ml wody
330 g zakwasu
Ewentualnie dodatkowa mąka do wykonania wzoru.
Wykonanie:
Ziemniak obrać ( 100 g to jest jeden średni ziemniak), pokroić w plasterki, zalać wodą i ugotować.
Miękki ziemniak utłuc na puree w wodzie w której się gotował, jeśli trzeba - dodać wody tak, by całość ważyła 250 g.
Przelożyć puree do naczynia w którym będzie zakwas fermentował ( najlepiej do szklanej lub plastikowej miski z pokrywką) i dodać mąkę i miód, wymiesać na jednolitą masę, przykryć i odstawić do fermentacji na 48/72 godziny w ciepłe miejsce. Można zostawić na dłużej, zakwas będzie mocniejszy.
Ciasto:
Wszystkie składniki wymieszać w większej misce, wyrobić hakami robota 8-10 min, na poczatku szybkość 1 lub 2, od połowy można użyć 3 - do chwili kiedy ciasto zbije się w kulę, będzie gładkie i elastyczne.
Przelożyć do innej miski wysmarowanej oliwą, szczelnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do czasu gdy podwoi objętość ( powinno to nastąpić po ok 1 godzinie). Podczas tego wyrastania, dwu lub trzykrotnie wyjąć ciasto na blat, złożyć i odłożyć do miski).
Przygotować prostokątną formę wyłożoną papierem do pieczenia ( nie keksówka, a forma płaska; w przepisie jest mowa o 'large rectangle', okazalo sie ze optymalna jest blaszka 15x22,5 cm mierzone po dnie) i wlożyć uformowany bochenek. Można dekoracyjnie oprószyć mąką ( np. wzór paproci jak na zdjęciu w linku źródłowym.)
Odstawić do wyrastania na 60-120 minut w temperaturze pokojowej ( mój wyrastał cały wieczór, potem poszedł na balkon w +3 na całą noc, nic sie nie ruszył, potem 3 godziny ocieplał i nic, dopiero jak go wstawiłam na 50 stopni do piekarnika, to raczył się podnieść i wyrosnąć).
Piekarnik rozgrzać do 22O stopni C i naparować, ewentualnie wrzucić na dno piekarnika parę kostek lodu.
Można piec na kamieniu - wówczas foremka służy tylko do uformowania kształtu.
Piec przez 10 min, następnie obniżyć temperaturę do 200 C, obrócić foremkę o 180 stopni i dopiekać dalsze 20-25 min.
Ostudzić na kratce.

Moje uwagi:
Smaczny, lekko slodkawy chleb pszenny o elastycznym i zwartym miękiszu i rozmarynowym aromacie. Ładnie trzyma wilgoć ( piekłam 3 dni temu, nadal nie wysechł) i nie kruszy podczas krojenia.
Ciasto jest zwarte, sprężyste, sympatyczne w obróbce.
Zwracam uwagę, że po odebraniu 330 g zakwasu do ciasta pozostaje nam ok 100 g zakwasu do wykorzystania. Ja dodałam po prostu pszennej mąki i odstawiłam do fermentacji, będę przez czas jakis używała pszennego zakwasu, w którym ziemniaków będzie coraz mniej

źródło: http://notitievanlien.blogspot.com/2011/03...aori-style.html