Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb mieszany bezglutenowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="mirabbelka" data-source="post: 448212" data-attributes="member: 232"><p><strong><span style="font-size: 26px">Chleb mieszany bezglutenowy na drożdżach</span></strong></p><p></p><p>200 g mąka ryżowa</p><p>150 g mąka kukurydziana</p><p>150 g mąka gryczana</p><p>2 łyżki maki ziemniaczanej</p><p>1 opakowanie drożdży instant</p><p>1 lyzeczka soli</p><p>1 łyżeczka cukru</p><p>1 łyżeczka octu jabłkowego</p><p>400 ml letniej wody</p><p>trochę oleju do posmarowania chleba</p><p></p><p>Drożdże rozmieszać w odrobinie wody z łyżeczka cukru, odstawić aż pokażą się bąble. Mąkę rozmieszać z pozostałymi składnikami i roztworem drożdżowym. Całość dobrze wyrobić najlepiej mikserem. Ciasto ułożyć w natłuszczonej formie keksowej, wygładzić wierzch mokra dłonią. Wstawić do letniego piekarnika, przykryte mokra ściereczka na 30-40 minut. </p><p>Piec w nagrzanym piekarniku do 220st C ok. Po 10 minutach temperaturę zredukować do 200 st C. Całkowity czas pieczenia ok. 50 – 60 minut. 10 minut przed zakończeniem pieczenia chleb posmarować olejem.</p><p></p><p>Uwaga: maki można miesząc w dowolny sposób lub tez wprowadzać inne, np. kasztanowa, amarantusa, tapiokę itp. Łączna waga maki nie może przekraczać 500g. Mąka ziemniaczana jest tutaj środkiem wiążącym. Ocet ułatwia rośniecie. Zamiast wody można użyć mleka lub jogurtu. Można tez ten chleb odmienić przez dodanie ziaren słonecznika, siemienia lub tez orzechów.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="mirabbelka, post: 448212, member: 232"] [B][SIZE=14]Chleb mieszany bezglutenowy na drożdżach[/SIZE][/B] 200 g mąka ryżowa 150 g mąka kukurydziana 150 g mąka gryczana 2 łyżki maki ziemniaczanej 1 opakowanie drożdży instant 1 lyzeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka octu jabłkowego 400 ml letniej wody trochę oleju do posmarowania chleba Drożdże rozmieszać w odrobinie wody z łyżeczka cukru, odstawić aż pokażą się bąble. Mąkę rozmieszać z pozostałymi składnikami i roztworem drożdżowym. Całość dobrze wyrobić najlepiej mikserem. Ciasto ułożyć w natłuszczonej formie keksowej, wygładzić wierzch mokra dłonią. Wstawić do letniego piekarnika, przykryte mokra ściereczka na 30-40 minut. Piec w nagrzanym piekarniku do 220st C ok. Po 10 minutach temperaturę zredukować do 200 st C. Całkowity czas pieczenia ok. 50 – 60 minut. 10 minut przed zakończeniem pieczenia chleb posmarować olejem. Uwaga: maki można miesząc w dowolny sposób lub tez wprowadzać inne, np. kasztanowa, amarantusa, tapiokę itp. Łączna waga maki nie może przekraczać 500g. Mąka ziemniaczana jest tutaj środkiem wiążącym. Ocet ułatwia rośniecie. Zamiast wody można użyć mleka lub jogurtu. Można tez ten chleb odmienić przez dodanie ziaren słonecznika, siemienia lub tez orzechów. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb mieszany bezglutenowy
Top
Bottom