Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb na czerwonym winie z orzechami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Gucio" data-source="post: 1104341" data-attributes="member: 3601"><p>Chleb na winie z orzechami</p><p></p><p>Źródło: <a href="http://sandrakavital.blogspot.com/2008/11/couleur-raisin-des-noix-du-pain-du-vin.html" target="_blank">http://sandrakavital.blogspot.com/2008/11/...ain-du-vin.html</a></p><p></p><p>&#8226; 200 g mąki T55 lub T65 (dałem 650)</p><p>&#8226; 100g razowej T110 (dałem 50/50 pszennej 1850 i 850)</p><p>&#8226; 2 łyżeczki suszonych drożdży instant</p><p>&#8226; 1 łyżeczka soli</p><p>&#8226; 50 g orzechów włoskich (1)</p><p>&#8226; 125 ml wina czerwonego (np. Cabernet Sauvignon )</p><p>&#8226; 75 ml wody</p><p>&#8226; 2 łyżki oliwy z oliwek</p><p>&#8226; 100 g orzechów włoskich (2)</p><p></p><p>W dużej misce wymieszać mąkę z drożdżami i solą.</p><p>W blenderze lub mikserze, zmiksować orzechy (1), wino, wodę i oliwę, aż powstanie gęsta i gładka emulsja. Następnie dodać mąkę i pozostałe orzechy (2).</p><p></p><p>Wymieszać aż ciasto będzie odchodziło od miski – lepka kula..</p><p></p><p>Przykryć i pozostawi na 10 min.</p><p>Dłonie posmarować olejem i przenieść ciasto na blat. Wyrabiać ok. 15-20 sek. Ponownie przykryć i odstawić na 10 min.</p><p>Ponowne krótko wyrabiać, uformować kulę i pozostawi na 1godz. i 15 do podwojenia objętości.</p><p></p><p> Przenieść ciasto na lekko oprószony mąką blat, odgazować i uformować owalny bochenek. Przełożyć do koszyczka, umieścić w reklamówce i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.</p><p>Rozgrzać piekarnik do 210 ° C. Chleb spryskać wodą, naciąć i posypać mąką razową.</p><p></p><p>Piec około 45 minut, obracając chleb w połowie pieczenia (czyli do góry nogami).</p><p></p><p>Chleb jest gotowy, gdy ma ciemny karmelowy kolor i pukany w spód oddaje głuchy dźwięk.</p><p></p><p>Studzi na kratce.</p><p></p><p>Uwaga:</p><p></p><p>Użyłem maszynę do chleba: zmiksowane składniki przelałem do maszyny dodałem mąkę i orzechy i nastawiłem program wyrabiania ok. 1godz. 50 mi.</p><p></p><p>[ATTACH=full]62128[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Gucio, post: 1104341, member: 3601"] Chleb na winie z orzechami Źródło: [URL="http://sandrakavital.blogspot.com/2008/11/couleur-raisin-des-noix-du-pain-du-vin.html"]http://sandrakavital.blogspot.com/2008/11/...ain-du-vin.html[/URL] • 200 g mąki T55 lub T65 (dałem 650) • 100g razowej T110 (dałem 50/50 pszennej 1850 i 850) • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant • 1 łyżeczka soli • 50 g orzechów włoskich (1) • 125 ml wina czerwonego (np. Cabernet Sauvignon ) • 75 ml wody • 2 łyżki oliwy z oliwek • 100 g orzechów włoskich (2) W dużej misce wymieszać mąkę z drożdżami i solą. W blenderze lub mikserze, zmiksować orzechy (1), wino, wodę i oliwę, aż powstanie gęsta i gładka emulsja. Następnie dodać mąkę i pozostałe orzechy (2). Wymieszać aż ciasto będzie odchodziło od miski – lepka kula.. Przykryć i pozostawi na 10 min. Dłonie posmarować olejem i przenieść ciasto na blat. Wyrabiać ok. 15-20 sek. Ponownie przykryć i odstawić na 10 min. Ponowne krótko wyrabiać, uformować kulę i pozostawi na 1godz. i 15 do podwojenia objętości. Przenieść ciasto na lekko oprószony mąką blat, odgazować i uformować owalny bochenek. Przełożyć do koszyczka, umieścić w reklamówce i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Rozgrzać piekarnik do 210 ° C. Chleb spryskać wodą, naciąć i posypać mąką razową. Piec około 45 minut, obracając chleb w połowie pieczenia (czyli do góry nogami). Chleb jest gotowy, gdy ma ciemny karmelowy kolor i pukany w spód oddaje głuchy dźwięk. Studzi na kratce. Uwaga: Użyłem maszynę do chleba: zmiksowane składniki przelałem do maszyny dodałem mąkę i orzechy i nastawiłem program wyrabiania ok. 1godz. 50 mi. [ATTACH=full]62128[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb na czerwonym winie z orzechami
Top
Bottom