Chleb na tataraku , biały 100% żytni. wersja qd

qd

Well-known member
Contributor
Sie 28, 2005
6,428
254
83
Zielone Świątki = tatarak w sprzedaży bazarkowej :)

Po pierwsze: należy nabyć pęczek tataraku, oczyścić, zewnętrzne ( czerwone) fragmenty odciąć i wyrzucić, Opłukać , osuszyć i pociąć na kawałki wygodne w użytkowaniu.
Foremkę lekko natłuścić i dno wyłożyć pojedynczą warstwą liści nezbyt ścisło.

Chleb:

1. Zaczyn

200 g zakwasu z lodówki ( może być na mące żytniej typ 2000)
270 g mąki żytniej typ 720
400 g dobrze ciepłej wody ( ok 40 C)

2. Ciasto

Cały zaczyn
730 g mąki żytniej typ 720
400 g ciepłej wody
20 g soli

Składniki na zaczyn mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 godziny, po tym czasie zaczyn powinien mocno bąbelkować.
Wówczas dodajemy pozostałe składniki i mieszamy łyżką do połączenia składników.
Wykłądamy ciasto łyżką do przygotowanej foremki , wygładzamy wierzch i odstawiamy do rośnięcia ( najwygodniej do zimnego piekarnika z włączonym światełkiem).
Jak ciasto wyrośnie do brzegów foremki włączamy grzanie do 240 C. Po 15 minutach ( tak, od zimnego do 240, chyba, że piekarnik dłużej dochodzi do tej temperatury) spryskujemy chleb i zmniejszamy temperaturę do 220 C. Pieczemy jeszcze 30 - 35 minut.


20220605_120130.jpg20220605_143435.jpg20220605_143504.jpg20220606_081237.jpg

Uwaga! Ja dałam za dużo tego tataraku na dno! Wystarczyłąby jedna trzecia tej ilości, bo za dużo przeszkadza w krojeniu.
Te nacięcia na wierzchu powstały przez położenie paru długich lodyg które dały taki efekt, a same spiekły się na amen i poszły do kosza.
 
Ostatnia edycja:

h-elen

Well-known member
Contributor
Lut 16, 2008
8,238
489
83
Zapach tataraku (i zjadane w dzieciństwie młode pędy) to coś wyjątkowego.
Mam wszystkie składniki więc chętnie zrobię taki. A te wzorki na górze też zrobię :).
 
Ostatnia edycja:

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
25,104
572
113
Przepiekny chleb, qd. Jasny, wyrosnięty, ideał. ;)
 
  • Dzięki
Reakcje: qd