Zaczyn robię z zakwasu długoterminowego Bajaderki.
Składniki zaczynu:
1 szklanka zakwasu,
2 szklanki mąki
ok. 3/4 szklanki wody
Mieszam składniki (ma wyjść dość gęste) i odstawiam na co najmniej 3 godz. U mnie stoi 8 godz., najczęściej robię rano, przed wyjściem do pracy i kiedy wracam to wstawiam chleb do pieczenia.
Wrzucam zaczyn do pojemnika maszyny, dodaję ok. 3/4 szklanki maślanki, 2 szklanki mąki, 1 łyżkę miodu lub cukru, sól, olej.
I wstawiam do wyrabiania. W trakcie mieszania jeżeli zachodzi taka potrzeba dodaję mąki, ciasto ma być dość gęste. Fajnie rośnie i smakuje. Moja rodzinka już przyzwyczajona do domowej piekarni orzekła, że ten jest dobry i chleb znowu zaczął znikać w rekordowym tempie. Jezeli chcę mieć jasny chleb robię zaczyn z maki żytniej typ 720 i takiej samej dodaję później do wypieku. Jezeli ciemny razowy to mam jedynie do dyspozycji żytnią typ 1400 i jest wtedy razowiec ciemny i wilgotny. Czasem dodaję ziarenka lub płatki owsiane lub otręby.
Ten piekłam w piekarniku.
A tu w blaszkach jeden pszenno-żytni z makiem i razowy.
Składniki zaczynu:
1 szklanka zakwasu,
2 szklanki mąki
ok. 3/4 szklanki wody
Mieszam składniki (ma wyjść dość gęste) i odstawiam na co najmniej 3 godz. U mnie stoi 8 godz., najczęściej robię rano, przed wyjściem do pracy i kiedy wracam to wstawiam chleb do pieczenia.
Wrzucam zaczyn do pojemnika maszyny, dodaję ok. 3/4 szklanki maślanki, 2 szklanki mąki, 1 łyżkę miodu lub cukru, sól, olej.
I wstawiam do wyrabiania. W trakcie mieszania jeżeli zachodzi taka potrzeba dodaję mąki, ciasto ma być dość gęste. Fajnie rośnie i smakuje. Moja rodzinka już przyzwyczajona do domowej piekarni orzekła, że ten jest dobry i chleb znowu zaczął znikać w rekordowym tempie. Jezeli chcę mieć jasny chleb robię zaczyn z maki żytniej typ 720 i takiej samej dodaję później do wypieku. Jezeli ciemny razowy to mam jedynie do dyspozycji żytnią typ 1400 i jest wtedy razowiec ciemny i wilgotny. Czasem dodaję ziarenka lub płatki owsiane lub otręby.
Ten piekłam w piekarniku.
A tu w blaszkach jeden pszenno-żytni z makiem i razowy.